Wuhan Shipyard Community Center

Wuhan, China

Aerial view ©2013 Li Yao
Aerial view ©2013 Li Yao

Located at the former Nanhua Shipyard plot of Baishazhou, Wuhan, the Shipyard Community Center is close to the Yangtze River. There is a panoramic view of the Parrot Island Bridge to the north from the base, and the landscape view is particularly extended. Nowadays, urban renewal is in full swing in the area where the base is located, and will promote the overall transformation of the shipyard plot from the former industrial site to the modern urban area.

City Vision ©2020 Li Yao
City Vision ©2020 Li Yao
Location Analysis ©2021 gad
Location Analysis ©2021 gad

Venue

The historical evolution can be glimpsed from the changes along the Yangtze River. In our personal experience of the site, we get a preliminary impression that the buildings of newly built and those to be demolished coexist around the former Nanhua Shipyard, presenting a chaotic state of disorder.

Project Perspective ©2013 Li Yao
Project Perspective ©2013 Li Yao

It is a pity that the monument erected on the north side of the base as a memorial to the historical ship Zhongshan is now covered by a large number of abandoned shared bicycles, which is interpreted as a silent conflict between the Internet bubble and historical memory. In fact, it is difficult for people to deeply perceive the traces of this period of history in the current shipyard plot with the old and the new coexisting. It is like a forgotten scroll, which has already accumulated heavy dust. In the face of this situation, perhaps only a few lush sycamore trees can bring some relief.

Street view ©2020 Li Yao
Street view ©2020 Li Yao

Polysemy coexists

The collective memory of the old industrial base and the historical fragments of the Zhongshan ship are undoubtedly the basis for the design concept of the pavilion. In this context, it’s more touching to respond to the history and the current situation rather than to design a pure and beautiful building.

Concept Hand Drawing ©2021 gad
Concept Hand Drawing ©2021 gad

The architecture itself is polysemous, which not only directly expresses the solemn tension, but also interprets the coexistence of strength and lightness. The bottom floor of the building has no windows and is retracted inward, and it is like a ship traveling against the background of the mirrored pool, which brings the fun from the dynamic and static contrast. The meaning of the giant ship is self-evident.

As the angle changes, the building is like a thin sheet of paper being folded and shaped, infused with a sense of strength. The appearance of low color is actually wrapped with aluminum alloy perforated plate, trying to dissolve the inherent heavy impression with light texture. The building is opened in a neatly cutting way to reveal the characteristic contrast between the interior and the exterior. This series of contrasting polysemous expressions makes the building itself more delicate and readable.

Create memory

Architecture carries and creates memories, and we expect it to bear warmth and emotional strength. Wuhan Shipyard Community Center is now being used as an exhibition center. In the future, it will become an extension of life and leisure for Wuhan citizens together with its surrounding places. The landscape and architecture in the site form a supplemented and connected relationship in the context. The design of the tortuous path extends the walking distance and the time of psychological perception, implying the memorial of the building, and the rhythm of the internal space is also echoed.

Building entrance ©2020 Li Yao
Building entrance ©2020 Li Yao

When the visitors enter the interior space of the building, the feeling is first suppressed, and a sudden sense of broadness can be felt when they step into the atrium with natural light. The second floor has continuous windows on the open side of the Yangtze River, highlighting the visibility of the building. The outdoor platform of the third floor provides an excellent position overlooking the river view, echoing the positional relationship with the Yangtze River.

Partial Perspective ©2020 Li Yao
Partial Perspective ©2020 Li Yao
Partial Perspective ©2020 Li Yao
Partial Perspective ©2020 Li Yao

The continuous and open atrium design is not only for the smooth expression of the space, but also to avoid the intersection of internal flow lines of the insiders. There are not too much preset arrangements in the layout of the interior space, which provides the possibility of other composite functions in the future as cultural display or commercial catering, etc..

Rejuvenate

The future of the Baishazhou area where the shipyard base is located is undoubtedly worth expecting. The old industrial land is about to be replaced by new residential, commercial and cultural buildings. Along the banks of the river, the urban skyline will continue to be reconstructed, one after another, like the tides rising and falling. When the new order replaces the old context, the historical memory will still be cherished, preserved and continued. Perhaps at this time, the more dynamic side of the city will really emerge.

Wuhan Shipyard Community Center ©2020 Li Yao
Wuhan Shipyard Community Center ©2020 Li Yao

Project drawings

Front elevation ©2021 gad
Front elevation ©2021 gad
Section ©2021 gad
Section ©2021 gad
West elevation ©2021 gad
West elevation ©2021 gad

Project information

Project NameWuhan Shipyard Community Center
Project locationWuhan, Hubei
Detailed addressThe former site of the former Nanhua Shipyard, on the east side of the Yangtze River and on the south side of the Yangtze River Bridge at Parrot Island.
Project TypePublic Construction
Design time2019
Completion time2020
Project scale3420.6 square meters
Design unitgad
Project DirectorWei Zhang
Project creatorsWei Zhang, Jian Qin, Jian Liu
Architectural designersJian Qin, Jian Liu, Xingjun Zhang, Jinqing Lu, Xuan Wu, Honglin Zhou, Jiacheng Shen, Huaying Bao, Junjie Zheng, Zhanjie Jin, Kai Ren, Zhiming Lu, Xingkai Yu
PhotographerLi Yao
Building materialspaint, metal, glass

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment