VIEW Rockdale

Sydney , Australia

VIEW was conceived through a design excellence competition for a mixed use tower within the Sydney suburbian town centre of Rockdale. It aimed to encapsulate and extend the vibrant character of the existing lowscale stock and present in an iconic form, the ambitions of its future character.

VIEW Rockdale ©2019 Fuse Architecture
VIEW Rockdale ©2019 Fuse Architecture

As a studio, we sought to explore the latent potential for innovation in multiple dwelling housing, to provide homes that were economically, environmentally, and socially sustainable and provide an appropriate gateway building into an aspirational town centre. On a compromised site, sandwiched between a busy arterial road, a railway line, and directly under a flight path, the technical considerations though complex, were skilfully curated, transforming inherent constraints into poetic design solutions that helped deliver a sophisticated, confident and beautiful scheme without artistic compromise.

Night view ©2019 Fuse Architecture
Night view ©2019 Fuse Architecture

The requirement for design excellence was used as an opportunity to challenge from first principles the projects ambitions, planning controls, technical considerations and tectonics, to ultimately maximise its impact. The scheme distilled into a contextual framework the delivery of what is Rockdale’s first design excellence building.

Night view ©2019 Fuse Architecture
Night view ©2019 Fuse Architecture
Partial Perspective ©2019 Fuse Architecture
Partial Perspective ©2019 Fuse Architecture

The outcome is an architecture that exceeds the standards set within market housing in Sydney’s outer ring suburbs, an elegant building in form, appropriate for its time, purpose and context.

Street façade ©2019 Fuse Architecture
Street façade ©2019 Fuse Architecture

The design is an elegant two tower form that provides 91 high quality residential apartments, and 615sqm of active ground floor retail.

Night view ©2019 Fuse Architecture
Night view ©2019 Fuse Architecture

At heart of the development is an open breezeway, which compositionally unites the towers whilst practically allowing residents to turn their backs away from the compromised environment. This planning strategy maximises the quantum of north facing apartments for optimum orientation and amenity, allowing the building to breathe whilst also capturing distant city views for maximum commercial appeal.

The breezeway is veiled with a metallic golden screen derived from the organic lines of neighbouring Botany Bay. This formal gesture is reinforced with an important overlay for social interaction. Bridges and voids weave through the space and connect vertically dispersed communal courtyards. These green spaces are raised for protection from the harshness of the ground plane and act both as an environmental filter and a quiet space in which to retreat.

Breezeway ©2019 Fuse Architecture
Breezeway ©2019 Fuse Architecture
Communal courtyards  ©2019 Fuse Architecture
Communal courtyards ©2019 Fuse Architecture

View is an architecture that encourages active use and focuses on resident wellbeing. It elevates the ritual of arriving and leaving home into the ceremonial.

The form was studied extensively to ensure technical input from acoustics, mechanical, landscape and wind engineers to maximise the breezeway benefits to future occupants.

Interior Perspective ©2019 Fuse Architecture
Interior Perspective ©2019 Fuse Architecture
Interior Perspective ©2019 Fuse Architecture
Interior Perspective ©2019 Fuse Architecture
Interior Perspective ©2019 Fuse Architecture
Interior Perspective ©2019 Fuse Architecture

Successful urban design aspects of the existing Princes Highway retail strip were implemented and improved into the immediate public domain. Footpaths were widened and layered with continuous retail activation, and an awning for maximum public amenity and commercial viability.

VIEW Rockdale ©2019 Fuse Architecture
VIEW Rockdale ©2019 Fuse Architecture
Night view ©2019 Fuse Architecture
Night view ©2019 Fuse Architecture

With ambitions for inclusion and access, View was designed with housing options for people with a disability, as afforded under the National Disability Insurance Scheme (NDIS).

Accessible design ©2019 Fuse Architecture
Accessible design ©2019 Fuse Architecture

Project Drawings

Ground Floor ©2017 Fuse Architecture
Ground Floor ©2017 Fuse Architecture
Level 10 ©2017 Fuse Architecture
Level 10 ©2017 Fuse Architecture
Level 1 ©2017 Fuse Architecture
Level 1 ©2017 Fuse Architecture
East elevation ©2017 Fuse Architecture
East elevation ©2017 Fuse Architecture
Level 2 ©2017 Fuse Architecture
Level 2 ©2017 Fuse Architecture
North elevation ©2017 Fuse Architecture
North elevation ©2017 Fuse Architecture
Level 4 ©2017 Fuse Architecture
Level 4 ©2017 Fuse Architecture

Project Information

ArchitectsFuse Architecture
Project size15637㎡
Site size1696㎡
Project Budget$27000000
Completion date2020
Building levels 11

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment