The Dock Building

Vancouver, Canada

The Royal Vancouver Yacht Club’s new Dock Building is an example of industrial architectural elegance crafted from a modest budget.

Panorama of Building ©
Panorama of Building ©

The design team at MGA aimed to demonstrate that all projects, from working industrial buildings to boutique museums, can and should be realized with grace and architectural dignity. “Delivering thoughtful, elegant architectural design is always possible regardless of budget,” said Michael Green, CEO and President of MGA. “This is what we set out to do when designing the Dock Building for the Royal Vancouver Yacht Club.” 

Building and surrounding environment ©
Building and surrounding environment ©

The Dock Building, located on Jericho Beach in Vancouver, BC, serves a large marina of sailboats. The facility provides washrooms and showers, offices for the Harbour Master, instruction space for children, and a variety of workshops to maintain boats, sails, and gear. The project’s practical working needs, very modest budget, and prominent siting required a simple solution that honoured the cannery and industrial heritage of waterfront buildings that were once found on the site a half-century before.

The massing is simple. Two intersecting wedge volumes mirror each other to create a lantern to the sea and a lantern to the land. Facing land is a glulam and translucent polycarbonate wall that brings light into the workshop spaces and glows along the beach at night. Facing the sea and the marina itself are a series of garage doors opening to the shop bays as well as glazed offices for the management of the docks. A wood screen above the offices hides the mechanical systems in the high volume of the wedge that faces the water.

Building Exterior ©
Building Exterior ©
Garage doors and 0ffices ©
Garage doors and 0ffices ©
Building Exterior ©
Building Exterior ©

A knife-edge gutter provides an overhang for the shop doors mimicking the razor edge forms of the racing sailboats that line the dock.

Building Details ©
Building Details ©

The building resides on the waters’ edge just where high tide meets the beach. Almost half of the project budget went to the foundation and piles, leaving the design team with the challenge of meeting the project’s functional needs while delivering something more meaningful to the community.

White standing seam panels are used for the exterior in the spirit of the forms and colour of the sails and boats. The structure is a mix of glulam posts and beams with light timber infill decking and walls. The interior is predominantly construction-grade plywood, providing a tough, easily replaceable interior finish. Throughout, the details are modest and practical to work with the limited project budget.

Facade ©
Facade ©
Building Interior ©
Building Interior ©
Building Interior ©
Building Interior ©
Building Interior ©
Building Interior ©

Drawings

General layout ©2020 MGA
General layout ©2020 MGA
Floor plan ©2020 MGA
Floor plan ©2020 MGA
Section ©2020 MGA
Section ©2020 MGA

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment