The Attic

Rotterdam, Netherlands

Unilever has split off the margarine and spread department that will continue as an independent company called Upfield. The new company will bring together all its Rotterdam activities on one site. Offices, Research & Development, Logistics and production will take place in one building complex. The ground floors of the site are in use as factories for different products, logistics areas and warehouses. The upper floors are unused or underused. In this project JDWA investigated how and which building parts could be reused for the new office and meeting programs. Two projects are realized up till now: the Becelhuis(2018) and the Attic & Villa(2019).

The exterior of the building ©2019 Sonia Mangiapane
The exterior of the building ©2019 Sonia Mangiapane

New Way Of Working

All interventions represent the companies ambition to work differently. Next to a large number of workstations, different types of formal and informal meeting rooms are realized. Because of the special kind of work Upfield does, also kitchens and tasting counters are part of the program. The aim was to create a creative and dynamic workspace by activating the standard office program with a mix of informal and formal meeting rooms. The workplaces become fully flexible, which fits a contemporary agile working environment.

The historical layers remain visible in the interior ©2019 Sonia Mangiapane
The historical layers remain visible in the interior ©2019 Sonia Mangiapane

Identity & Character

The designs for both Attic and Becelhuis represent the new identity of the new company Upfield within the historical context in Rotterdam. The interiors are designed in close collaboration with the company’s representatives, in this way it aims to represent the ambition for the future of Upfield. Materialization, concepts of working, furniture, and green are examples of this.

View over the attic ©2019 Sonia Mangiapane
View over the attic ©2019 Sonia Mangiapane

Attic & Villa

The office space for Attic is located on the attic floor of the oldest factory building on the site. As a result, the building has historical qualities. In order to realize a contemporary landscape office, several interventions have been made. First of all, a number of walls without historical value have been demolished, this creates more possibilities for a redesign. The meeting rooms have been designed as furniture pieces with functions like telephone booths, repro spaces, product displays, and space for technical installations integrated into the walls. This way, the space is divided into different zones, each with its own character.

Multifunctional walls of meeting rooms with pantry and telephone boots ©2019 Sonia Mangiapane
Multifunctional walls of meeting rooms with pantry and telephone boots ©2019 Sonia Mangiapane

The different floors of the villa and the attic are connected by a void, the double wooden gable roof is now visible from different floors. Finally, a part of the tiled roof has been replaced with glass. The new workplaces are therefore provided with the light and have a view over the river Maas.

The staircase seen from the void ©2019 Sonia Mangiapane
The staircase seen from the void ©2019 Sonia Mangiapane

Sustainability

Landscape office with a view over the river Maas ©2019 Sonia Mangiapane
Landscape office with a view over the river Maas ©2019 Sonia Mangiapane

Sustainability has been a main issue during the design process. Through intensive reuse and transformation, the building use has been optimized. The various interventions in the existing, intensive renovation of the building’s exteriors and the new interventions in the interiors will extend the life of the buildings. The buildings continue their life with a new layer of character added to the historical layers.

Project drawings

All offices, laboratories, kitchens, logistics and production combined on one site ©2019 Johan De Wachter Architecten
All offices, laboratories, kitchens, logistics and production combined on one site ©2019 Johan De Wachter Architecten
Plans and section ©2019 Johan De Wachter Architecten
Plans and section ©2019 Johan De Wachter Architecten

Project information

Client Upfield Office (Rotterdam)
TeamMarieke van Hensbergen, Johan De Wachter
Heejin Chung, Nicolette Marzovilla,
Anna Kintsurashvili, David Zatloukal
Helen Devine, Xavier Aguilar
Virginia Lazarou, Marco Moretto and Patricia Mata
Completion2019
OfficeJohan De Wachter Architecten
Address and LocationNassaukade, 3071 JL Rotterdam, NL

Editing and translation:chuichui, ©️FULLDES authorized publishing , copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment