The Alpex Cultural Centre

Scionzier, France

Atelier Archiplein, a firm renowned for its commitment to sustainable development from both an environmental and cultural perspective, is proud to unveil the Alpex Cultural Centre in Scionzier, a town in the Rhône-Alpes region of south-eastern France. The project involved the transformation of a former machining factory, with the firm commissioned to extend and convert the building into a new cultural centre, forming part of a broader master plan to renovate and revitalize the heart of Scionzier.

The Alpex Cultural Centre ©️2021 Aurélien Poulat
The Alpex Cultural Centre ©️2021 Aurélien Poulat

In association with (MAW) scenographer, Atelier Archiplein was commissioned to undertake all aspects of the project, which involved the resolution of sensitive issues inherent in the major transformation 

The Alpex Cultural Centre ©️2021 Aurélien Poulat
The Alpex Cultural Centre ©️2021 Aurélien Poulat

Colorful past

In the initial stages of the project, a detailed heritage diagnosis was conducted and revealed an original color palette associated with the historic past of the building. The original structure included shades of green, red, and yellow, all of which the firm embraced in restoring the existing façades of the building. The riverside façade was the only original facade visible to the surrounding community at that time, and the emergence of the retro color palette was embraced by local inhabitants during the refurbishment.

A colonnade of stone

A large, open space between the new cultural centre and the Scionzier Town Hall building presented an opportunity to convert the structure’s existing gable façade into a main façade that closes off a newly constructed town square. Using locally-sourced Hauteville stone, Atelier Archiplein designed an expansive colonnade entry porch that reshaped the façade into a stunning new entranceway, signalling the importance and prestige of the building’s new public function.

A main façade that closes off a newly constructed town square ©️2021 Aurélien Poulat
A main façade that closes off a newly constructed town square ©️2021 Aurélien Poulat
A stunning new entranceway ©️2021 Aurélien Poulat
A stunning new entranceway ©️2021 Aurélien Poulat
Hauteville stone ©️2021 Aurélien Poulat
Hauteville stone ©️2021 Aurélien Poulat

Extracted from a site located less than 100 km from Scionzier, the use of Hauteville stone reflects Atelier Archiplein’s commitment to using natural, locally-procured materials whenever possible. Completion of the Alpex Cultural Centre marks the latest contribution to a series of solid-stone projects in the region which Atelier Archiplein have been involved in over the past several years.

A colonnade of stone ©️2021 Aurélien Poulat
A colonnade of stone ©️2021 Aurélien Poulat
A colonnade of stone ©️2021 Aurélien Poulat
A colonnade of stone ©️2021 Aurélien Poulat

A ray of light

The completed Alpex Cultural Centre offers great flexibility, with radiant, eye-catching beauty defining the service areas of its two main exhibition rooms. Low-arched bays infuse the space with natural light, providing greater flexibility in terms of its potential uses. Sliding along the full length of the structure, the building’s new extension houses a temporary exhibition room. The extension’s saw-tooth roof delivers a further abundance of natural light and is the only element of the design that is visibly exposed to the town square.

Low-arched bays ©️2021 Aurélien Poulat
Low-arched bays ©️2021 Aurélien Poulat
Exhibition room  ©️2021 Aurélien Poulat
Exhibition room ©️2021 Aurélien Poulat
Exhibition room  ©️2021 Aurélien Poulat
Exhibition room ©️2021 Aurélien Poulat
The building’s new extension sliding along the full length of the structure ©️2021 Aurélien Poulat
The building’s new extension sliding along the full length of the structure ©️2021 Aurélien Poulat
Street view ©️2021 Aurélien Poulat
Street view ©️2021 Aurélien Poulat

Project drawings

Layout ©️2021 Atelier Archiplein
Layout ©️2021 Atelier Archiplein
Elevation ©️2021 Atelier Archiplein
Elevation ©️2021 Atelier Archiplein

Project information

DesignAtelier Archiplein
ClientMunicipality of Scionzier
MOEMAW scenography, Arnaud Economist,
Plantier Structure, Berger CVSE
LocationScionzier, Haute-Savoie, France
Area 900 m²
Date 2017 – 2021

Editing & Translation: chuichui ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment