Taiyuan China Overseas International Center

Taiyuan, China

Taiyuan China Overseas International Center ©2020 Xuetao Zhang
Taiyuan China Overseas International Center ©2020 Xuetao Zhang

Completed after five years of design and construction, the Taiyuan COOC International Center is currently AECOM’s tallest built twin towers in China. With a total building area of 270,000 square meters, the 230-meter twin tower integrates office, commercial, dining and other functions. Symmetrically arranged along the central axis, the 53-floor twin towers were designed to look like a multi-faceted crystal.

It is strategically located at the geometric center of the city. Found west of the region’s “mother river,” the Fen River, and south of the city’s development axis on Yingze Street, the towers are both “seeing” and “seen” in this location and are the most important part of this super high-rise complex. The design draws inspiration from the city of Taiyuan, which is known as the ”Dragon City”. Through several sets of vertically developing curves, the design creates the momentum of “Soaring Twin Dragons” and visualizes the light and shadows of rippling water. AECOM used an abstract method to relate to the city’s cultural heritage and give the massive buildings a sense of lightness and upward movement.

Strategically located at the geometric center of the city ©2020 Xuetao Zhang
Strategically located at the geometric center of the city ©2020 Xuetao Zhang
Found west of the region’s “mother river,” the Fen River ©2020 Xuetao Zhang
Found west of the region’s “mother river,” the Fen River ©2020 Xuetao Zhang
Its multi-faceted crystal image is formed by applying different cutting paths on the four corners of the tower ©2020 AECOM
Its multi-faceted crystal image is formed by applying different cutting paths on the four corners of the tower ©2020 AECOM

Its multi-faceted crystal image is formed by applying different cutting paths on the four corners of the tower, making the towers visually slenderer. More importantly, this also solves the spatial pressure brought by the towers’ high floor area ratio (FAR), and improve the towers’ aspect ratio, which sink straight into the ground. In addition to applying different cutting paths, the towers’ symmetrical arrangement along the axis enhances the effects of light and shadow and gives the building multiple “micro-expressions” when viewed from various angles.

A vertical image of continuous curve fluctuations ©2020 AECOM
A vertical image of continuous curve fluctuations ©2020 AECOM

The fine horizontal lines of the curtain wall façade vary subtly in their scale of projections. The differences are enhanced by reflections and shadows, forming a vertical image of continuous curve fluctuations. With the unit curtain wall construction method, the horizontal overhanging components are consistent with the glass curtain wall and connected by grab points, which are suitable for high-precision installation. A 100-millimeter gap is left between them to reduce dust accumulation on the continuous glass surface.

The fine horizontal lines ©2020 AECOM
The fine horizontal lines ©2020 AECOM
The fine horizontal lines ©2020 Xuetao Zhang
The fine horizontal lines ©2020 Xuetao Zhang
Continuous glass surface ©2020 Xuetao Zhang
Continuous glass surface ©2020 Xuetao Zhang
The light and shadows of rippling water ©2020 AECOM
The light and shadows of rippling water ©2020 AECOM
Waterscape ©2020 Xuetao Zhang
Waterscape ©2020 Xuetao Zhang
The towers are both “seeing” and “seen” in this location ©2020 AECOM
The towers are both “seeing” and “seen” in this location ©2020 AECOM
Opening the corner space and optimizing the view of the Fen River and the rest of the city ©2020 AECOM
Opening the corner space and optimizing the view of the Fen River and the rest of the city ©2020 AECOM
Interior ©2020 Xuetao Zhang
Interior ©2020 Xuetao Zhang
Interior ©2020 Xuetao Zhang
Interior ©2020 Xuetao Zhang
此图像的alt属性为空;文件名为塔楼落地-裙房悬浮.gif
The tower and the podium ©2020 AECOM

The podium echoes the tower with the use of folded glass, while the lobby uses a more transparent two-story glass grab-point curtain wall. This, along with the folded glass façade, strengthens the visual impact of the semi-open space, which measures about 1000 square meters: 15 meters high, 25 meters wide and 40 meters long. This approach improves the relatively cramped ground and connects the inner and outer blocks. Further, the main entrance of the two lobbies are set to face the public space, creating a flexible indoor-outdoor space and strengthening the openness of the buildings.

Main entrance ©2020 Xuetao Zhang
Main entrance ©2020 Xuetao Zhang
Main entrance ©2020 Xuetao Zhang
Main entrance ©2020 Xuetao Zhang

Meanwhile, the twin towers’ location and height provide occupants with an astounding view of the city, with the Fen Park in the foreground, and the Taihang and Lvliang mountains in the background. A chamfered corner design strategy was also applied in the floorplan, opening the corner space and optimizing the view of the Fen River and the rest of the city.

The new twin towers standing on the banks of the Fen River are set to become a new symbol of the city and its continuous evolution.

Project drawings

First floor plan ©2020 AECOM
First floor plan ©2020 AECOM
Elevation ©2020 AECOM
Elevation ©2020 AECOM

Project information

Project name Taiyuan China Overseas International Center
Design AECOM
Website aecom.com/cn
Leader designer & Team Zhong Bing, Cai Yangyong, Chen Guoqiang, Wu Erla, Liang Dechang, Wang Rui, Chu Bin, Xie Dongdong, Dai Wenkui
Project location Taiyuan
Gross Built Area (square meters) 270747 m²
Photo credits Xuetao Zhang
Partners Taiyuan Design & Research Institute of Architecture
Clients Taiyuan Guanze Real Estate Co., Ltd.

Editing: chuichui ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment