Southworks

London,UK

SPPARC’s Southworks sets a benchmark for future developments as we look to a safe and social return to the office.

Building exterior ©2021 Ed Reeve
Building exterior ©2021 Ed Reeve
Building exterior ©2021 Ed Reeve
Building exterior ©2021 Ed Reeve

Smart office scheme Southworks in central London, which has been named as “the smartest office in the world,” has now completed.

Developed by MiddleCap and designed by SPPARC, the scheme brings together technological and natural features to form a landmark post-pandemic, future-proofed office. Sustainability and wellbeing are prioritised to create an optimum space for companies, employees and the environment.

The seven-storey, 70,000 sq ft scheme was recently named as the world’s smartest building at the Futureproof Awards and became the first UK building to achieve the Smart Building Certification Platinum certificate, only the second in the world to do so after EDGE Amsterdam.

The new building, which is located on Rushworth Street, Southwark, features a number of technologically innovative measures (more info below), which when combined with high-quality architecture and design elements, create a responsive and productive environment that enhances users’ safety and wellbeing.

Building interior ©2021 Ed Reeve
Building interior ©2021 Ed Reeve

The building’s architecture is inspired by the industrial legacy of the area, achieved through a modern interpretation of robust materiality, façade hierarchy, and surface detailing. The sinuous brick façade articulates the buildings form along the length street whilst its standout design feature is a stunning double height entrance formed from delicately constructed, technically challenging and handcrafted Italian crystalline cast glass bricks.

Internally, the contemporary and raw aesthetic continues with a deftly created loose-fit fit-out that will offer flexibility to future tenants for day-to-day use as well as events. SPPARC’s concept for the interiors includes a clean, minimal palette of steel, glass, brick and concrete. Black exposed services, warehouse style windows with opening lights and generous building proportions give the space an almost gallery-like feel. The form, colour and location of the services have also been carefully considered, creating an installation on the ceiling and displaying further craftmanship.

Natural light in bathrooms and stairwells showcases the design’s strong focus on wellbeing and health, and a series of roof terraces provide additional amenity space to all occupiers with stunning views across the London skyline.

Sustainable design and construction have been prioritised throughout Southworks to minimise its embodied and operational energy. While existing building materials were recycled and used in the new structure, the main roof level hosts a bio solar roof providing a source of renewable energy and adding to the ecological value of the building.

Natural light in bathrooms and stairwells showcases the design’s strong focus on wellbeing and health, and a series of roof terraces provide additional amenity space to all occupiers with stunning views across the London skyline.

Sustainable design and construction have been prioritised throughout Southworks to minimise its embodied and operational energy. While existing building materials were recycled and used in the new structure, the main roof level hosts a bio solar roof providing a source of renewable energy and adding to the ecological value of the building.

Program Datas

设计公司 SPPARC Studio
项目地点 24 Rushworth St, London SE1 0RB, UK
建筑面积 8438 sq m
建成时间 July 2021
结构工程师 SWECO
机电/可持续发展工程师 NDY
摄影 Ed Reeve

Editing : &Translate : Bamboo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment