Sino-Italian Cultural Exchange City Reception Center

Chengdu, China

Aerial view ©2021 Arch-exist
Aerial view ©2021 Arch-exist
Aerial view ©2021 Arch-exist
Aerial view ©2021 Arch-exist

Chengdu hailed as the land of abundance, has a civilization history of 4,500 years old and a city construction history of 2,300 years old. In the 13th century, Marco Polo came to Chengdu, the Corridor Bridge, the Jinjiang River and the cloth of ancient Sichuan became the most colorful parts of his travelogue.

Building exterior ©2021 Arch-exist
Building exterior ©2021 Arch-exist

The project is located about 36 kilometers from the center of Chengdu, planned to cover an area of 17,815 square meters, with a construction area of 2,107 square meters. At the platform of the exhibition hall, the creative group projects on the east side and the natural landscape of Yanqi Wetland are treats for visitors.

Building exterior ©2021 Arch-exist
Building exterior ©2021 Arch-exist

The architects hoped to find the intersection of the two in the cultural differences between the East and the West: the overall design concept was taken from the “Ruyi”, which has been used in China since ancient times as a gift to foreign ambassadors to signify the conclusion of friendly relations and the peace of the two countries; while the Italian pavilion draws its design inspiration from Italy’s most representative piazza, shaping an intimate and pleasantly scaled urban art living room.

Building exterior ©2021 Arch-exist
Building exterior ©2021 Arch-exist

The design elements are extracted from the ancient Roman arches and domes, and the smooth enclosure of multiple circular squares is used to form a rich and versatile use of space to meet the multi-functional requirements of exhibition, meeting, reception, and catering.

Building and environment ©2021 Arch-exist
Building and environment ©2021 Arch-exist

The use of pure white on all walls gives the building a different three-dimensional light effect in the sunlight, while the large area of glass extends the indoor space to the outside and allows the outdoor scenery to be fully mapped in, becoming a dynamic mural of the four seasons. With the change of wall materials, the designer creates the feeling of space that is both inside and outside, and the pavilion is thus perfectly integrated into the surrounding natural environment.

Building and environment ©2021 Arch-exist
Building and environment ©2021 Arch-exist

The harmony between architecture and nature lies in the use of natural resources as well as in the protection of the natural environment. The pavilions on both sides are designed with top lighting so that the light is evenly diffused in the indoor and outdoor spaces.

Building and environment ©2021 Arch-exist
Building and environment ©2021 Arch-exist

In addition, the introduction of multi-level outdoor greenery and the use of buoyant ventilation devices to channel airflow into the building organically combine the natural elements of light, scenery, and wind, allowing people to perceive and coexist with the surrounding natural environment while they are in the building.

Building and environment ©2021 Arch-exist
Building and environment ©2021 Arch-exist

Meanwhile, the building design reveres the existing ecological environment and uses materials and means such as Low-E glass, local wood, and green roofs to reduce building energy consumption and achieve sustainable construction. The exhibition hall serves as an important part for linking and integrating the surrounding ecological forest.

Building and environment ©2021 Arch-exist
Building and environment ©2021 Arch-exist

In terms of space planning, the designer has reserved the most flexible space for exhibition and display. The staggered height of the building allows visitors to stand at different heights and view different scenery, creating a “walk in the woods” mood and a unique experience.

Building and environment ©2021 Arch-exist
Building and environment ©2021 Arch-exist

The circular space consists of two spatial forms: indoor and piazza; three outdoor semi-circular piazzas are defined as the entrance fountain piazza, the Italian piazza, and the outdoor theater, each reproducing a typical Italian urban piazza space. The Piazza Italia is surrounded by the ruins of the Roman arches. The three indoor circular spaces are designed as a meeting hall, a multi-functional hall, and a multimedia showroom, which are arranged around the central exhibition hall. By controlling the size of the circular wall openings, the light and darkness of the space are defined, while the meeting room is surrounded by water features and sculptures. The other five outdoor semi-circular walls are surrounded by greenery and mountains, facing nature.

Building interior ©2021 Arch-exist
Building interior ©2021 Arch-exist

圆形空间由室内和广场两种空间形态组成。3个室外半圆形广场定义为入口喷泉广场,意大利广场,室外剧场,分别再现典型的意大利城市广场空间。意大利广场由罗马拱圈废墟环绕而成。

Building interior ©2021 Arch-exist
Building interior ©2021 Arch-exist

The visitor crosses the gable to the Italian piazza and ascends a curved staircase to the roof garden. There are two circular gardens, one in the east and one in the west, which are complemented by the contrast between natural vegetation and stone.The Chinese Cultural Hall on the east side is reached by walking down through the cultural corridor or stepping over the Chinese white jade pavement above the water pond. The two paths symbolize the two Silk Roads between East and West, on land and on water.

Aerial view ©2021 Arch-exist
Aerial view ©2021 Arch-exist

Drawings

General layout ©2021 Aoe
General layout ©2021 Aoe
Plan ©2021 Aoe
Plan ©2021 Aoe
South Elevation ©2021 Aoe
South Elevation ©2021 Aoe
East Elevation ©2021 Aoe
East Elevation ©2021 Aoe

Program Datas

Project Name Sino-Italian Cultural Exchange
City Reception Center
Architecture Firm aoe
Construction Status Completed
Design Period 06.2020-09.2020
Construction Period 09.2020-04.2021
Site Area 17814.6 sqm
Site Coverage 8.4%
Gross Floor Area 1695.8 sqm
Landscaping Ratio 66%
Building heigh 13.55 m
Project locationChengdu, China
Lead Architects
Wen Qun
Design TeamMa Jianning, Fan Ruixue,
Ye, Chang Zhiyu, Pan Jichang,
Li Xiangting, Lu Yu
InteriorZhu Dan, Du Jing, Liu Jingyi, Xue Yawen, Liu Chen
Clients Tianfu Investment Group Co., LTD
Structure EngineerCSCEC AECOM CONSULTANTS CO., LTD

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment