SHIFT

Paris, France

Ideally located in a thriving neighborhood that is attracting many companies and administrations, SHIFT is conceived as an accelerator of transformation towards more collaborative ways of working and concerned about employee fulfillment.

SHIFT - View from the rue du Colonel Pierre Avia ©2019 Boegly Grazia
SHIFT – View from the rue du Colonel Pierre Avia ©2019 Boegly Grazia
SHIFT -View from the Mille Roses garden ©2019 Boegly Grazia
SHIFT -View from the Mille Roses garden ©2019 Boegly Grazia

Arte Charpentier Architectes was a rather special undertaking. The original office building, straddling the boundary between the 15th arrondissement of Paris and the district of Issy-les-Moulineaux, was designed and built by the same practice at the beginning of the 1990s for Unibail.

This heavy rehabilitation allowed the implementation of two major interventions who have brought the building out of self-imposed isolation and allowed it to reconnect with the city, setting up a renewed dialogue with the immediate surroundings :the removal of the concrete façade panels and their replacement by a glazed envelope articulated by vertical projecting composite fins.the creation of an internal atrium crossing the building from east to west, connecting the two streets and becomes a link between Paris and Issy-les-Moulineaux. 

Aerial view ©2019 L'Autre Image
Aerial view ©2019 L’Autre Image

A major architectural innovation, the vertical fault located in the center of the building is overhung by a large glass roof. It houses a complex set of mezzanine balconies, connected by a monumental staircase, whose construction process was like a suspended mobile, from top to bottom.

Rooftop ©2019 L'Autre Image
Rooftop ©2019 L’Autre Image

Within the modern and lively atmosphere generated by this interplay of raw and refined materials and a warm palette, Shift’s generous spaces exude a warm, welcoming ambiance.  Continuing the rhythmic theme of the façades set up by the vertical fins, the entrance lobby is finished in vertical battens in Beech.

The whole of the 5000m² ground floor level is occupied by communal and shared facilities organized around the central atrium space, including the reception, the Welcome Bar (200 m²), the caretaker service, the beauty room, the Plug & Work area (177 m²), the entrance lobby (122 m²), the 200 seat auditorium, the restaurant (1700 m²) plus formal and informal meeting areas (180 m²).

Offices ©2019 Boegly Grazia
Offices ©2019 Boegly Grazia

The restaurant, offering 5 different catering themes each day for 1800 settings, create a buzz similar to a marketplace with a bar situated close to one of the entrances, and kiosks for each of the dining themes lining the central area. It benefits from a vast green terrace (60 places). 

Restaurant ©2019 Boegly Grazia
Restaurant ©2019 Boegly Grazia
Restaurant ©2019 Boegly Grazia
Restaurant ©2019 Boegly Grazia

At the heart of the project is the central unifying space around which the daily working experience revolves offering comfort and conviviality, inspiration and creative thought, social interaction, and exchange. The offices (5,800m² on average/clear height from 2.65 m to 2.90 m) with varying depths, breaks with the usual monotony of standard layouts, and increases the possibilities for adaptation. The largely glazed façades allow natural light to be used as the main source of lighting.

SHIFT - Central space dedicated to coworking ©2019 Boegly Grazia
SHIFT – Central space dedicated to coworking ©2019 Boegly Grazia

Designed like a garden, SHIFT integrates plants into its interior with its 1,800 m² of private terraces, loggias, and balconies. The former technical roof has been transformed into a landscaped and green terrace on 2 600 m² offering real living spaces: an alternative outdoor workspace, a restaurant for lunch in the greenery, and 1,000 m² of urban agriculture operated by Sous les fraises, which partly feeds the RIE with the virtuous and educational aim of raising awareness of the notions of ecology and proximity.

Terrace on the 7th floor ©2019 Boegly Grazia
Terrace on the 7th floor ©2019 Boegly Grazia

Reinventing the uses and ways of working in an existing building, SHIFT operates an architectural and ecological transition of the building which aims at the double certification BREEAM “Excellent” and HQE “Exceptional”. SHIFT is a laboratory for experimenting with future practices, such as urban agriculture.

Urban agriculture ©2019 Arte Charpentier Architectes
Urban agriculture ©2019 Arte Charpentier Architectes

This ambitious scheme, led by Arte Charpentier, under the impetus of Unibail-Rodamco-Westfield, attracted Nestlé France, who chose to set up their first Centre of Nutritional Expertise in France. The 2 500 employees of the various brand names belonging to the group, such as Nespresso, Nestlé Waters, Herta, Galderma, etc are brought together within SHIFT’s 46 000 m².

Drawings

SHIFT - Method demolition-construction phase ©2019 Arte Charpentier Architectes
SHIFT – Method demolition-construction phase ©2019 Arte Charpentier Architectes
SHIFT-Plans ©2019 Arte Charpentier Architectes
SHIFT-Plans ©2019 Arte Charpentier Architectes
SHIFT-Section ©2019 Arte Charpentier Architectes
SHIFT-Section ©2019 Arte Charpentier Architectes

Program Datas

Construction phase April 2017 – December 2019
Client Unibail Rodamco Westfield
Lead design consultant Arte Charpentier Architectes (architecture, interior design, landscape)
Construction phase design consultant SCO
Structures Bordas+Peiro
Fluids SF21
Quantity surveyor SCB
Site inspection Socotec
Environment Alto
Acoustics Avel
Fire safety CSD-faces
Facades Oteis-Façades 2000
SPS coordinator LM3C
Geothermal energy Burgeap

Contractors

Demolition and reconstruction of primary
structure, steel framework
GCC
Facades Goyer
HVAC Tunzini Lefort
Plumbing and electricitySpie UTB

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment