Shenzhen Nature Museum

Shenzhen, China

Project animation ©2021 CCTN

Beside the city, by the landscape, it is a piece of land with rich and profound natural resources. The future Shenzhen Natural History Museum will be located here. With awe and respect for nature, having the desire to think about the relationship between human and nature, the design proposal will also start from this point.

Overall Aerial View ©2021 CCTN
Overall Aerial View ©2021 CCTN

Design concept

By emphasizing nature and blending into the nature, this proposal creates a vibrant forest land by the landscape.

The design proposal attempts to eliminate the volume of the building facing the landscape and to intervene in the site gradually and lightly. With a fully consideration of the relationship between the main entrance of building and a square to the east side, the museum is openned as much as possible to the YanZiLing mountain, as hugged by the landscape. And through several groups of the supporting structure, there creates two main parts of the building—the bottom part and the part in the air, so that the natural landscape to the north could become an extension of the central open space and penetration into the city. Thus, the museum and natural landscape are harmoniously and organically integrated together as a whole. The museum is like a piece of landscape on the edge of land, continuing the natural breath.

Idea sketch ©2021 CCTN
Idea sketch ©2021 CCTN
North side riverfront view ©2021 CCTN
North side riverfront view ©2021 CCTN
West Side Perspective ©2021 CCTN
West Side Perspective ©2021 CCTN
By creating open, public and multi-level forms of space, this proposal brings a place full of activity and vitality.

The green floor in the middle level and the roof garden floor are two open levels of the museum. Like a shady place in a hilly area, the green floor is a connection between the city and the mountains, They fit the climate characteristics of Shenzhen and become attractive outdoor exhibition venues for museums,where visitors could communicate, relax and enjoy the natural atmosphere all at once. The space of roof garden floor is comfortable, with broad vision, and is directly accessible for visitors through the outdoor vertical elevator or ramp. It is a good place for activities, and appreciating the natural landscape.

The two levels are interrelated and interwoven with the main exhibition space of the museum, which enriches the content of the exhibition activities, and deepen the experience of visiting.

Public open tree-lined level ©2021 CCTN
Public open tree-lined level ©2021 CCTN
Vibrant forest floor ©2021 CCTN
Vibrant forest floor ©2021 CCTN
Main entrance view ©2021 CCTN
Main entrance view ©2021 CCTN
Cutaway view ©2021 CCTN
Cutaway view ©2021 CCTN
By providing a series of all-time open places as supports, to create ‘a museum of nature which will never close.

The thematic exhibition space is placed on the ground floor and the upper part of the museum, which is connected closely by the vertical traffic void space in the middle of the museum. Different levels of space brings different kinds of atmospheres for the visitors to be embodied into the natural world both through exhibition halls and real natural scenery. The green level in the middle and the roof garden also makes it possible for citizens to enter the museum at any time of the day, which energize the place itself. Thus, integrated into the nature, and also the urban life simultaneously, the museum becomes ‘a museum of nature that will never close.

Sun-drenched green atrium ©2021 CCTN
Sun-drenched green atrium ©2021 CCTN
Second floor observation deck with excellent view ©2021 CCTN
Second floor observation deck with excellent view ©2021 CCTN
Open gallery on the second floor facing the landscape ©2021 CCTN
Open gallery on the second floor facing the landscape ©2021 CCTN
Free and rich exhibition space ©2021 CCTN
Free and rich exhibition space ©2021 CCTN
Using light structure to create ethereal space, presenting landscape and cultural backgrounds.

The architectural modeling of the museum adopts non-geometric organic forms, which are simple and smooth, with reasonable structure and full of characteristics. It adopts multiple tube structures to support the space truss at the top of the museum, so as to hang the exhibition space at the top part. Moreover, the free-flowing architectural form blends into the natural atmosphere of the site environment to make the building light and transparent. Such a form not only greatly reduces the negative influences of a large volume such as a sense of isolation and oppression to the surrounding environment, but also provides an open space of integration and interaction among city, human and nature,they are like a vibrant woodland by the mountains and rivers, and like a cloud of auspicious clouds floating between the city and the mountains and rivers, which truly conforms to the spiritual temperament that a natural museum should have.

Shenzhen Natural History Museum is a place that presents both natural landscape and humanistic scenery.

Cutaway view ©2021 CCTN
Cutaway view ©2021 CCTN
Night view of the riverfront perspective ©2021 CCTN
Night view of the riverfront perspective ©2021 CCTN

Project drawings

Site plan ©2021 CCTN
Site plan ©2021 CCTN
12.00m "shade level" floor plan ©2021 CCTN
12.00m “shade level” floor plan ©2021 CCTN
0.00m exhibition floor plan ©2021 CCTN
0.00m exhibition floor plan ©2021 CCTN
21.00m exhibition floor plan ©2021 CCTN
21.00m exhibition floor plan ©2021 CCTN

Project information

NameShenzhen Nature Museum
LocationShenzhen, China
Land area42007 square meters
Total construction area103,637 square meters
Lead ArchitectWang Youfen
Design team membersLuo Xiaoyi, Zhu Difeng, Song Ziyu, Zhou Shengyao, Yue Kai, Jiang Lihua, Xu Yucheng, Guan Enping, Chen Liguo, Hu Po, Jin Yuzhe, Wei Shuyi, Xie Jiahao, Yao Jiawei
Consortium unitShenzhen Oubo Engineering Design & Consulting Co.

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment