Seacliff House

Sydney , Australia

“Everyday life occurs on a platform overlooking the sea”

Project overview ©️2012 Richard Glover
Project overview ©️2012 Richard Glover

Designed with the peculiarities of the site and on a sliver of land, the carved white exterior of this award-winning house is a landmark on the Bondi to Coogee Coastal Walk in Sydney. 

项目概览©️2012 Richard Glover
Project overview ©️2012 Richard Glover

The ground floor is a transparent platform, with large sliding and pivoting glass doors. The basement level is a watery grotto, sandstone carved away to create space, with water pools, shafts of light and strong colours.

The ground floor ©️2012 Richard Glover
The ground floor ©️2012 Richard Glover
The ground floor ©️2012 Richard Glover
The ground floor ©️2012 Richard Glover
The basement ©️2012 Richard Glover
The basement ©️2012 Richard Glover
The basement ©️2012 Richard Glover
The basement ©️2012 Richard Glover

The bedroom level, a protective cocoon, is a long linear box with light scoops to frame and control views, privacy and sunlight.

The bedroom level ©️2012 Richard Glover
The bedroom level ©️2012 Richard Glover
light scoops ©️2012 Richard Glover
light scoops ©️2012 Richard Glover

The roof level sits a belvedere accessible via a narrow curved stair, a small deck, with built-in timber seating and a fireplace, that provides spectacular ocean views. Green features include photovoltaic panels, orientation, rainwater and recycled materials. 

The roof level ©️2012 Richard Glover
The roof level ©️2012 Richard Glover
Ocean view ©️2012 Richard Glover
Ocean view ©️2012 Richard Glover
Ocean view ©️2012 Richard Glover
Ocean view ©️2012 Richard Glover
Green Roof ©️2012 Chris Elliott
Green Roof ©️2012 Chris Elliott

 The house allows living and working options on different levels, maximising the small narrow site whilst injecting some fun and fantasy.

Project drawings

Plans ©️2012 Chris Elliott Architects
Plans ©️2012 Chris Elliott Architects
Section ©️2012 Chris Elliott Architects
Section ©️2012 Chris Elliott Architects
Climate control ©️2012 Chris Elliott Architects
Climate control ©️2012 Chris Elliott Architects

Project information

Project teamChris Elliott Architects
Project size250 m2
Site size200 m2
Completion date2012
Building levels4

Editing and translation: Chuichui, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company.

Leave a comment