Steven-Neyrinck

Residential Tower Antwerp

Antwerpen, Belgium

Residential Tower Antwerp ©2020 Steven Neyrinck
Residential Tower Antwerp ©2020 Steven Neyrinck

A 24-storey residential tower block is being constructed in Antwerp’s Nieuw Zuid area on the river Schelde, with the aim of redefining the multi-storey block as a social, vertical community.

Aerial view ©2020 Steven Neyrinck
Aerial view ©2020 Steven Neyrinck

In classical multi-storey buildings it’s often a challenge to any sense of community that you only meet your neighbours in the lift or lobby. The aim with the tower block is to break with the traditional multi-storey building trends, which isolate residents. Using a wide range of architectural features the tower block creates a sustainable, collectively-oriented community. The tower block is characterised by diversity where social encounters are facilitated without sacrificing the need for a private life.

The tower block includes many different types of housing for a varied mix of residents, from small shared flats suitable for students, to larger family homes and live-work homes. Besides apartments the tower block includes shops, office space and communal facilities.

局部立面 ©2020 Steven Neyrinck
Partial elevation ©2020 Steven Neyrinck

A grid sub-divides the tower’s façades into smaller units. The units consist of five flat’s private balconies, which are staggered in relation to each other in a way that gives a sense of intimate neighbourliness across the storeys, with the opportunity for both privacy and social interaction. There is 4,000 m2 of extra space comprising terraces, winter gardens and rooftop terraces, adding extra quality to the apartments and helping to underline the building’s profile, from the large urban scale to the human scale.

The shared facilities for the entire tower block comprise a bicycle workshop, a laundry and a community room with a roof landscape on the fifth floor, which is shared by all residents.

Project drawings

Site Plan ©2020  C.F. Møller Architects
Site Plan ©2020 C.F. Møller Architects
Elevation generation ©2020  C.F. Møller Architects
Elevation generation ©2020 C.F. Møller Architects
Elevation generation ©2020  C.F. Møller Architects
Elevation generation ©2020 C.F. Møller Architects
Section ©2020  C.F. Møller Architects
Section ©2020 C.F. Møller Architects

Project information

ClientNieuw Zuid – Triple living
Size15000 m², 154 apartments + 5,500 m² terraces and balconies and 5,500 m² basement car park
AddressAntwerpen, Belgium
Year of competition2014
Year2014-
ArchitectC.F. Møller Architects in cooperation with Brut Architecture and Urban Design
LandscapeC.F. Møller Architects in cooperation with Brut Architecture and Urban Design
CollaboratorsABT België NV, PERITAS – Energy & Safety Solutions
Prizes1st prize in international competition, 2014

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment