Quai 5160

Montréal, Canada

Quai 5160 ©2017 Steve Montpetit
Quai 5160 ©2017 Steve Montpetit
Quai 5160 ©2017 Steve Montpetit
Quai 5160 ©2017 Steve Montpetit

A winner of an architectural competition held for the conversion of the Guy-Gagnon Arena into a Cultural Center for the borough of Verdun, Quai 5160 includes a 360-seat performance room, an art gallery, a mediation room, a circus school for the children of the neighborhood as well as the additional offices and spaces necessary to implement this mission.

Performance room ©2017 Steve Montpetit
Performance room ©2017 Steve Montpetit
Performance room ©2017 Steve Montpetit
Performance room ©2017 Steve Montpetit
Gallery ©2017 Steve Montpetit
Gallery ©2017 Steve Montpetit
Gallery ©2017 Steve Montpetit
Gallery ©2017 Steve Montpetit
Classroom ©2017 Steve Montpetit
Classroom ©2017 Steve Montpetit

The primary objective we pursued was to open this opaque building on the waterfront promenade and adjacent linear park to foster interaction with citizens while enhancing the sense of security around it. The project is part of a broader vision of valorization and development of the river banks that were once places for swimming and recreation before being contaminated by waste spills and the construction of buildings with an industrial character surrounded by vast asphalt areas. A new public beach has just been laid out, the renovation of the Verdun Auditorium is underway and a new public indoor pool is planned.

Street Perspective ©2017 Steve Montpetit
Street Perspective ©2017 Steve Montpetit

The arena was a concrete structure covered with brown concrete bricks and, later, colored acrylic plaster surfaces. The outer shell was partially demolished but the structure was retained. An expansion allowed the addition of a large entrance hall generously open to the park and which includes a step staircase for performances and cultural mediation activities in an informal setting. A forecourt in the extension of the hall encourages complementary activities outside.

Entrance hall ©2017 Steve Montpetit
Entrance hall ©2017 Steve Montpetit
Step staircase ©2017 Steve Montpetit
Step staircase ©2017 Steve Montpetit

All the mechanics have been hidden in the sanitary vacuum under the building and the biogas from the soil contaminated by the decaying waste in the basement are channeled and discharged through the drums on the outskirts of the forecourt.

Step staircase ©2017 Steve Montpetit
Step staircase ©2017 Steve Montpetit

The new building envelope, designed on the principle of rain screen with a ventilated cavity is coated with aluminum panels with small perforations producing a slight visual vibration of the painted surface (fluoropolymer) with a high luster. Golden accents and oiled oak plank siding warm public spaces in contrast to the cold whiteness of the envelope. Some brick surfaces of the original building have been preserved and dyed black. They serve as a support for a wall of brass cut plates, designed as part of the arts integration program.

Elevation close-up©2017 Steve Montpetit
Elevation close-up ©2017 Steve Montpetit
Material Comparison ©2017 Steve Montpetit
Material Comparison ©2017 Steve Montpetit

This conversion project reflects the significant change that has occurred in recent years in public space, cultural practices, and the environment. It reflects the expectations of the public, elected officials, and architects who converge through more participatory design processes including the architecture competition, presentations to citizens, and the move to the Urban Planning Advisory Committee.

Quai 5160 ©2017 Steve Montpetit
Quai 5160 ©2017 Steve Montpetit

Project drawings

Site plan ©2017 Les Architectes FABG
Site plan ©2017 Les Architectes FABG
Basement plan ©2017 Les Architectes FABG
Basement plan ©2017 Les Architectes FABG
1F ©2017 Les Architectes FABG
1F ©2017 Les Architectes FABG
Elevation and detailing ©2017 Les Architectes FABG
Elevation and detailing ©2017 Les Architectes FABG
2F ©2017 Les Architectes FABG
2F ©2017 Les Architectes FABG

Project information

Project NameQuai 5160 – Verdun Cultural Center
LocationMontréal, Canada
Commissioning DateAugust 31, 2018
ClientArrondissement of Verdun representative – Jean-Pierre Gauthier
Architecture FirmLes Architectes FABG – Éric Gauthier, Marc Paradis, Dominique Potvin
StructureSNC Lavalin
Mechanical, ElectricalSM Group
General ContractorConstruction TEQ Inc.
ScenographyGo Multimedia
AcousticianOctave acoustics
PhotographerSteve Montpetit

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment