Oregon Forest Science Complex

Corvallis, United States

In 2020, Michael Green Architecture completed two new mass timber buildings for the internationally recognized College of Forestry at Oregon State University. Located on campus within the Oregon Forest Science Complex (OFSC), the new George W. Peavy Forest Science Center and the A.A. “Red” Emmerson Advanced Wood Products Laboratory (AWP) upholds the College’s vision to create a dynamic learning, collaboration, and research environment for managing and sustaining working forest ecosystems in the 21st Century.

Oregon Forest Science Complex ©2020 Josh Partee
Oregon Forest Science Complex ©2020 Josh Partee

The project design approach was created in collaboration with multiple College departments and user groups across various functions, including resource management, ecosystems and society, and science and engineering. Engagement with these unique and diverse groups meant that the buildings themselves were designed to be teachers and a living laboratory – something to interact with and to learn from.

George W. Peavy Forest Science Center

George W. Peavy Forest Science Center ©2020 Josh Partee
George W. Peavy Forest Science Center ©2020 Josh Partee

The new George W. Peavy Forest Science Center (83,000 sq. ft.) is connected to the complex natural layers, systems, and networks of a forest, from soil to sky. The building is designed as two intersecting bars, connected to the existing Richardson Hall. A simple academic bar features 20 classrooms, computer rooms, and laboratories. Classroom and lab spaces range from small to large and interior to exterior, facilitating a range of teaching styles in an inspiring environment for students to study all aspects of the forest landscape. Timber stairwells filled with natural light flank both ends of the academic corridor to connect the landscape and enhance intuitive wayfinding.

Entrance view ©2020 Josh Partee
Entrance view ©2020 Josh Partee

At the heart of Peavy is the Roseburg Forest Products Atrium. Shaped by towering two-storey Douglas fir columns, this expansive space captures the feeling of being in the forest. The atrium is directly connected to the Peavy Arboretum, a curated collection of local plant species that acts as a living classroom for forestry students, community, and industry. The edge between the building and the adjacent arboretum is blurred to remind students and faculty of their unique and critical role as environmental stewards.

Indoor lobby ©2020 Josh Partee
Indoor lobby ©2020 Josh Partee

Peavy includes several informal learning spaces, including the third-floor area located outside of The Wollenberg Foundation Dean’s Suite. This space provides opportunities for students, faculty, and staff to collaborate, study, and teach in a relaxed setting among the treetops.

Leisure Space ©2020 Josh Partee
Leisure Space ©2020 Josh Partee
Indoor classroom ©2020 Josh Partee
Indoor classroom ©2020 Josh Partee

The wood structure design is innovative in its response to the high seismic requirements of the site. A CLT rocking wall system, the first of its kind in North America, was developed with shear walls composed of separate sections connected vertically by a post-tension system. This allows the walls to move and self-center during an event, and for components to be selectively replaced on an as-needed basis after the event occurs. As part of the building as a teacher concept, the wood structure is monitored by over 200 sensors that have been installed throughout the structure to gather data on vertical and horizontal structural movement as well as moisture. This data will be used for research into the performance of mass timber structures for the life of the building and will inform the future of good practice in building with mass timber.

Advanced Wood Products Laboratory (AWP)

Advanced Wood Products Laboratory (AWP) ©2019 Ema Peter
Advanced Wood Products Laboratory (AWP) ©2019 Ema Peter

The A.A. “Red” Emmerson Advanced Wood Products Laboratory (18,000 sq. ft.) is home to the TallWood Design Institute, which brings together industry and academia to advance knowledge about the use of wood products in buildings through applied research, product development, testing, and professional education. The building provides dedicated research spaces for developing and testing innovative wood products and technologies while producing data that can be applied in research and industry.

Entrance view ©2019 Ema Peter
Entrance view ©2019 Ema Peter
Interior view ©2019 Ema Peter
Interior view ©2019 Ema Peter
Interior view ©2019 Ema Peter
Interior view ©2019 Ema Peter

The AWP program required an expansive space to allow for the flexibility to test and adapt to technologies as they emerged. The building structure is a simple and elegant glulam and MPP system that works together to achieve the long span required. The lab space is broken into two bays:

  • the structural testing bay includes a reaction wall and strong floor to support the heavy structural work and testing of structures up to three-storeys high
  • the manufacturing bay is equipped with advanced robotics and fabrication equipment.
The structural testing bay ©2019 Ema Peter
The structural testing bay ©2019 Ema Peter
The manufacturing bay ©2019 Ema Peter
The manufacturing bay ©2019 Ema Peter

These new buildings extend beyond forestry to include the entire ecosystem, the industries that engage it, and more importantly, the wide variety of people who will be environmental stewards of our future: the students.

Elevation details ©2019 Ema Peter
Elevation details ©2019 Ema Peter
Elevation details ©2019 Ema Peter
Elevation details ©2019 Ema Peter

Project drawings

Elevation ©2020 MGA
Elevation ©2020 MGA
Site section ©2020 MGA
Site section ©2020 MGA

Project information

LocationCorvallis, Oregon
Area9383㎡
DateMarch 2020
FunctionEducation, Laboratory
ArchitectureMGA|MICHAEL GREEN ARCHITECTURE
ClientOregon State University
PhotographyEma Peter (AWP), Josh Partee (Peavy Hall)

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment