华侨城武汉青山7街坊 ©2020 Aedas

OCT Wuhan Qingshan 7

Wuhan, China

OCT Wuhan Qingshan 7 ©2020 Aedas
OCT Wuhan Qingshan 7 ©2020 Aedas

Located on the right bank of the Yangtze River, Aedas has built a hotel, apartments, offices, and commercial buildings that blend the past and the future into a modern and convenient living environment.

As the earliest family area of China’s first large-scale steel company – Wuhan Iron and Steel Company, Wuhan Iron and Steel Red Square has witnessed the development of China’s industrialization, as well as the transformation of the steel capital of Wuhan. The red houses surrounded by compounds, like a city within a city, are home to elderly people chatting in the cool, children playing, and collective life of mutual communication and neighborhood harmony. For more than 60 years, the distinctive industrial genes have driven the rise of this major industrial town in central China, and the compound life has become the urban memory of a generation.

WISCO Hongfang Historic Landscape Reserve ©2020 Aedas
WISCO Hongfang Historic Landscape Reserve ©2020 Aedas
Project location ©2020 Aedas
Project location ©2020 Aedas

“WISCO Red Square is important not only because of the highly distinctive and recognizable architectural features, but because it represents the life of a generation, an urban relationship, and the spirit of the times and historical significance that it condenses – a microcosm of the country’s development in a specific period. I hope to perpetuate this urban memory through architecture, interpreting the modern New Red Square in all its aspects, from the landscape to space and the lifestyle within.” Project Design Director, Aedas Global Design Director, Wang Yebing, talks about the project.

The past and present of WISCO Red Square ©2020 Aedas
The past and present of WISCO Red Square ©2020 Aedas
The past and present of WISCO Red Square ©2020 Aedas
The past and present of WISCO Red Square ©2020 Aedas

Aedas fully respects the original urban design principles, in the new pattern of one chain, one seal, two chapters, two squares, the commercial seal and the seal of the towers are used to preserve the texture of the Wuhan Iron and Steel Wedding Seal, inherit the multi-dimensional spirit of Wuhan Iron and Steel, and introduce the classic compound community space into the contemporary commercial lifestyle.

OCT Castle Peak Red Square on the right bank of the Yangtze River ©2020 Aedas
OCT Castle Peak Red Square on the right bank of the Yangtze River ©2020 Aedas

New Red Wedding Commercial Chapter

The red brick, red walls, and red roofs of WISCO Red Square are used to create a building cluster that resembles red double “Xi”. The design takes the distinctive sloping roofs and façade texture of Red Square as the design elements and retains its spatial layout. With the Red Seal as the concept, a commercial chapter is created in the middle of the plot as if it were the Red Double “Xi”.

Hand-drawn design concepts ©2020 Aedas
Hand-drawn design concepts ©2020 Aedas

The design retains the axial structure of the original urban design, connecting the two high-value urban spaces, the riverfront, and the neighborhood, through a central axis running north-south. The residential towers are arranged on both sides of the central axis, forming the east and west residential and living quarters; the business towers are located along the river for the luxury hotel, and super grade A offices; and the leisure and commercial spaces for the convention center, sports center, and commercial district are located in the central part of the site, serving as a link between the whole area. The design maximizes the landscape resources of the towers through staggered volume movement and orientation adjustment to enjoy the multi-dimensional landscape of river view, square view, and courtyard view.

Volume generation diagram ©2020 Aedas
Volume generation diagram ©2020 Aedas

The design cleverly adopts the concept of the “Red Seal” and incorporates the texture of Red Square into the central leisure and commercial space. The characteristic sloping roof of Red Square is used to maintain the historical features of the city skyline. The whole building rises gradually in a north-south direction, creating a red seal-like outline of the building, echoing the “Xi” layout of Red Square.

Seal of the QingShan Tower

The two commercial and office towers along the river continue to have the same architectural language, with the design concept of “chapter” a combination of glass curtain wall and stone backing, presenting an architectural silhouette like a jade seal. Echoing the red seal, a left and a right, a tall and a short, staggered skyline creates a new image of the timeless Qingshan riverfront.

Modern compound atmosphere

“The essence of compound living is the diverse use of public spaces, where different functional needs can be reached in the courtyard and the street, creating interactions between different groups of people.”

Courtyard living ©2020 Aedas
Courtyard living ©2020 Aedas

The design makes full use of Red Square’s original diversity of space types to create a commercial enclosure with the characteristics of Red Square. The design makes full use of the space and creates multiple above-ground and underground plaza nodes between different types of businesses, concentrating a wealth of functions. By opening up the exogenous public spaces and ecological gardens, the boundaries of the businesses are blurred, allowing a variety of activities such as exchanges and performances to take place, creating a new and interactive urban living experience, and bringing back the neighborhood atmosphere of the compound.

Making full use of Red Square's original diversity of space types ©2020 Aedas
Making full use of Red Square’s original diversity of space types ©2020 Aedas
Commercial space connected by alleyways and neighborhoods ©2020 Aedas
Commercial space connected by alleyways and neighborhoods ©2020 Aedas

At the same time, the design creates a connection between different types of businesses and different sites through the sky bridge. Between the openings of the crisscrossing building blocks, the pleasant scale of the street provides people with an extended view and a tree-lined pedestrian experience, together creating a convenient three-dimensional composite space and activating the area.

Nicely scaled tree-lined streets ©2020 Aedas
Nicely scaled tree-lined streets ©2020 Aedas

“QingShan Red Square provides a unique cultural background for the development of the area, and we hope to carry on the spirit of WISCO in the dialogue between history and modernity, and create a happy living space for the public with a new image of the Castle Peak waterfront.” So says Aedas Global Design Director, Wang Yebing.

Project information

Project nameOCT Wuhan Qingshan 7
Project LocationWuhan, China
ArchitectAedas, CSADI
ClientWuhan OCT Binjiang Real Estate Co.
Area285,000㎡
Yearin progress
Aedas Principal DesignerWang Yebing, Global Design Director

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment