Maersk Tower

Copenhagen, Denmark

The Maersk Tower is a state-of-the-art research building whose innovative architecture creates the optimum framework for world-class health research, making it a landmark in Copenhagen. It aims to contribute positively by linking the University of Copenhagen with the surrounding neighbourhoods and wider city.

Aerial view ©2020 Dragoer Luftfoto-BYGST
Aerial view ©2020 Dragoer Luftfoto-BYGST
Aerial view ©2020 Adam Moerk
Aerial view ©2020 Adam Moerk
Aerial view ©2020 Adam Moerk
Aerial view ©2020 Adam Moerk

The Tower is an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences, and contains both research and teaching facilities, as well as a conference centre with auditoriums and meeting rooms, connected to the latest technology.

Conference Center ©2020 Adam Moerk
Conference Center ©2020 Adam Moerk

With its easily identifiable and dynamically curved shape, the 15 storey research tower stands as a sculptural linchpin for the University’s Faculty of Health Sciences, whilst equally forming a visible link between the city and the North Campus.

Landmark Maersk Tower ©2020 Adam Moerk
Landmark Maersk Tower ©2020 Adam Moerk
Landmark Maersk Tower ©2020 Adam Moerk
Landmark Maersk Tower ©2020 Adam Moerk

In order to create architecture for world-class health research, it is important to design a venue which encourages many opportunities for coming together, transcending different disciplines, from the general public to the research community. This helps to communicate ongoing research activities, leading to knowledge sharing and inspiration for new and groundbreaking research.

Transparent and welcoming

The Tower rests on a low star-shaped base that reaches out into the landscape towards the city. It contains shared and public facilities, such as lecture halls, classrooms, the canteen, show lab, conference rooms and the book café. The foyer can also be found in the base, where the entrance staircase stands like a piece of furniture in the room, with its warm wooden surface inviting you to pause on the elevated seating steps.

Building with a star-shaped pedestal ©2020 Adam Moerk
Building with a star-shaped pedestal ©2020 Adam Moerk

The base connects the functions of the existing Panum complex with the Maersk Tower. The central space of the base forms an open and dynamic gathering place where researchers, students and guests meet and cross paths while heading to and from their activities. A deliberate layout of the functions of the base ensures short distances from the central space, creating a bigger interface between researchers and students as they move around between the base’s various facilities.

The proportions of the base are carefully adjusted to the lower buildings of the existing Panum complex, which the Maersk Tower connects to. The existing Panum complex, built in the 1970s, is considered to be a Brutalist masterpiece, and the Maersk Tower looks to refer to it clearly both in terms of colour and façade rhythm. But unlike the existing Panum complex, which appears introverted, the base of the Maersk Tower embraces the city and invites the public in.

Bottom of Maersk Tower ©2020 Adam Moerk
Bottom of Maersk Tower ©2020 Adam Moerk

With its transparent façade, the entire base appears open and welcoming, and from Campus Park, you can follow the many activities going on in the base. At the same time this transparency allows the interior of the building to blend in with the external green landscape.

Building interiors ©2020 Adam Moerk
Building interiors ©2020 Adam Moerk
Integration of the building's interior with the exterior landscaping ©2020 Adam Moerk
Integration of the building’s interior with the exterior landscaping ©2020 Adam Moerk
Integration of the building's interior with the exterior landscaping ©2020 Adam Moerk
Integration of the building’s interior with the exterior landscaping ©2020 Adam Moerk

Optimal conditions for innovative research

The Tower itself holds all research facilities, in innovative and modern laboratories. A considerable focus on visibility and transparency in research is underlined by the use of glass in the interior décor while plug-and-play functions ensures both scientific innovation and flexibility. On each floor the Tower’s functions are linked together in an efficient loop, which provides shorter travel distances and strengthens opportunities for teamwork.

Modern and innovative laboratories ©2020 Adam Moerk
Modern and innovative laboratories ©2020 Adam Moerk

A continuous sculptural spiral staircase visually and physically connects the open fifteen floor atrium, creating an extensive three-dimensional sense of space.

Close to the staircase on each floor there is an open and inviting “Science Plaza”, which serves as a natural meeting and communal space for the many employees.

The open and welcoming "Science Square" ©2020 Adam Moerk
The open and welcoming “Science Square” ©2020 Adam Moerk
The open and welcoming "Science Square" ©2020 Adam Moerk
The open and welcoming “Science Square” ©2020 Adam Moerk

A large vertical shard of glass in the copper shutters of the façade, makes the spiral staircase and the Science Plazas visible externally and ensures, together with the open base, visibility in relation to the activities of the tower as well as a spectacular and inspiring view over Copenhagen.

Building façade ©2020 Adam Moerk
Building façade ©2020 Adam Moerk
City view of Copenhagen from the top of the building ©2020 Adam Moerk
City view of Copenhagen from the top of the building ©2020 Adam Moerk

Innovative façade

The façade of the Tower is divided into a relief-like grid structure of storey-height copper-covered shutters. The copper coating indelibly references to Copenhagen’s many copper church steeples, which, together with the Tower, poke up amidst the homogeneous cityscape. The shutters provide a deep relief effect to the facade, breaking down the considerable scale of the Tower. In their expression, they also offer a sense of fineness and verticality.

Copper church steeple ©2020 Adam Moerk
Copper church steeple ©2020 Adam Moerk

The shutters of the façade function as movable climate shields, that automatically opens or closes according to direct sunlight, ensuring direct heat gain in the laboratories is kept to an absolut minimum. The shutters primarily shield against direct sunlight yet also allow daylight to filter through its fine-meshed perforations.

The Tower’s form and shutter design contribute positively to removing the wind turbulence that can occur around tall buildings, ensuring a pleasant microclimate in the park landscape at the base of the Tower.

Copper shutters ©2020 Adam Moerk
Copper shutters ©2020 Adam Moerk
Copper shutter detail ©2020 Adam Moerk
Copper shutter detail ©2020 Adam Moerk
Elevation detail_shutters open_to_close ©2020  C.F. Møller Architects
Elevation detail_shutters open_to_close ©2020 C.F. Møller Architects
Section detail_shutters ©2020 C.F. Møller Architects
Section detail_shutters ©2020 C.F. Møller Architects
Section detail_shutters ©2020 C.F. Møller Architects
Section detail_shutters ©2020 C.F. Møller Architects
Plan detail_sliding shutters ©2020 C.F. Møller Architects
Plan detail_sliding shutters ©2020 C.F. Møller Architects

The Campus Park

By selecting a tower typology, there is greater allowance for a green and urban campus park, which is open to everyone and therefore involves and develops the surrounding neighbourhood.

Buildings make more space for urban greenery and city parks ©2020 Adam Moerk
Buildings make more space for urban greenery and city parks ©2020 Adam Moerk

With the Campus Park, the University opens itself to the local area in an attractively designed and varied green urban space, open to everyone. The Campus Park offers outdoor study and a recreational space for researchers and students, as well as a new public park.

Architecture and Landscape ©2020 Adam Moerk
Architecture and Landscape ©2020 Adam Moerk
 Landscape ©2020 Adam Moerk
Landscape ©2020 Adam Moerk
Landscape ©2020 Adam Moerk
Landscape ©2020 Adam Moerk

From Blegdamsvej, Campus Park is accessed via a landscaped apron with a grassy slope. The apron is designed so that it can cope with future climate change. Excess water seeps down between the tiles, where it is collected in a large reservoir. The rooftop gardens of the low buildings can also absorb extreme downpours. The surplus rain water from the park is used for example for the irrigation of the park and to flush the toilets in the building.

A green roof can absorb a downpour ©2020 Adam Moerk
A green roof can absorb a downpour ©2020 Adam Moerk

A unique element of the new Campus Park is the zigzagging ‘floating path’ that leads pedestrians and cyclists across parts of the Maersk Tower. This allows the public the opportunity to get up close to the building and the researchers while at the same time, creating a new connection between Nørre Allé and Blegdamsvej. Similarly, researchers and students can cycle directly to work or school via a cycle path that feeds into a bicycle cellar, where the gate automatically opens as a cyclist approaches. In addition, there are plenty of outdoor bicycle parking spaces.

" Floating path " ©2020 Adam Moerk
” Floating path ” ©2020 Adam Moerk
 Cycle path ©2020 Adam Moerk
Cycle path ©2020 Adam Moerk

Sustainability

The Maersk Tower hosts Denmark’s most energy-efficient laboratories, where waste energy is recycled to a hitherto unprecedented level. This in combination with the movable heat shielding of the façade and other energy-saving measures, makes the building a pioneer of energy-efficient laboratory construction with a maximum primary consumption of only 40 kWh/m2. This corresponds to a halving of a traditional laboratory building.

Sustainability_Section ©2020  C.F. Møller Architects
Sustainability_Section ©2020 C.F. Møller Architects

Drawings

Isometric drawing base level ©2020  C.F. Møller Architects
Isometric drawing base level ©2020 C.F. Møller Architects
 Isometric drawing tower level ©2020  C.F. Møller Architects
Isometric drawing tower level ©2020 C.F. Møller Architects
Site plan  ©2020 C.F. Møller Architects
Site plan ©2020 C.F. Møller Architects
Plan niveau 01 1 ©2020 C.F. Møller Architects
Plan niveau 01 1 ©2020 C.F. Møller Architects
Plan niveau XX ©2020 C.F. Møller Architects
Plan niveau XX ©2020 C.F. Møller Architects
Elevation A-A ©2020  C.F. Møller Architects
Elevation A-A ©2020 C.F. Møller Architects
Elevation B-B ©2020  C.F. Møller Architects
Elevation B-B ©2020 C.F. Møller Architects
Section A-A ©2020 C.F. Møller Architects
Section A-A ©2020 C.F. Møller Architects

Program Datas

Aress Nørre Campus, Blegdamsvej, Copenhagen, Denmark
Client The Danish Property Agency for the University of Copenhagen; supported by the A.P. Møller Foundation
Architect C.F. Møller Architects
Landscape architect SLA
Engineer: Rambøll
Collaborators aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson, Innovation Lab
Size: 42,700 m2 (24,700m² laboratories, offices and shared facilities and 18,000 m² foyer, canteen, auditoria, classrooms, plant)
Year 2010-2017

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment