KielHöfe

Kiel, Germany

KielHöfe ©2020 EFFEKT
KielHöfe ©2020 EFFEKT

KielHöfe is the transformation of the decommissioned editorial offices and printing press of reputable regional German newspaper Kieler Nachrichten. For more than 100 years, the Kieler Nachrichten publishing house has been present in the heart of the historic downtown Kiel, occupying an entire city block housing all aspects of newspaper production from newsroom editing to printing and distribution.

Aerial view ©2020 EFFEKT
Aerial view ©2020 EFFEKT

The digitalization and change in news and media consumption has rendered the existing newspaper production facilities redundant and obsolete. This offers an opportunity to completely rethink the physical presence of Kieler Nachricten and their relevance the citizens of Kiel in a much broader context.

Street view ©2020 EFFEKT
Street view ©2020 EFFEKT

KielHöfe shows the evolution of societies and media-communication, by thinking in uses/functions that have a share on communication (like eating, creating, making, recreating and socializing). The development of the industrial site into a vibrant mixed-use living-hub will become a vital part of the rejuvenation and a driven in the revitalization of the city center in Kiel.

Street view ©2020 EFFEKT
Street view ©2020 EFFEKT

Fleethörn will still be the center for news but in the future the citizens of Kiel are invited right into the heart of the newspaper by integrating and interweaving the consisting newspaper functions into the urban fabric and mixing these with new and related cultural program. KielHöfe explores a new way of disseminating information and sharing knowledge and experiences between a wide variety of users and interest groups.

KielHöfe ©2020 EFFEKT
KielHöfe ©2020 EFFEKT

The physical transformation is based on Kiel’s unique identity uncovering the architectural code and language and transposing this into modern day – blending naturally with the building culture by adapting and translation detailing, ornamentation and material usage.

Courtyard space ©2020 EFFEKT
Courtyard space ©2020 EFFEKT

Careful planning and programming of the courtyard space mediates the large elevation difference of the four adjacent streets. This allow for pedestrians to filter through the courtyard, hence being exposed to the large variety of activities taking place in the new KielHöfe.

Courtyard space ©2020 EFFEKT
Courtyard space ©2020 EFFEKT
Height difference handling ©2020 EFFEKT
Height difference handling ©2020 EFFEKT

The ground is largely consisting of public functions with a large food court, meeting facilities and event spaces in direct connection to streets and courtyard. Offices and co-working space fill most of the space above the ground floor, with a series of publicly accessible roof gardens and a large conservatory and event space on the roof of the printing press.

Ground floor ©2020 EFFEKT
Ground floor ©2020 EFFEKT

With the development of KielHöfe, Kieler Nachrichten wants to create a platform for the makers and inventors of the modern Kiel. A sustainable, visionary cultural powerhouse that invites everyone to join in, share and experience Kiel culture together. A cultural destination that will redefine the future of the inner city.

Interior view ©2020 EFFEKT
Interior view ©2020 EFFEKT
KielHöfe ©2020 EFFEKT
KielHöfe ©2020 EFFEKT

The project includes 11.000 m2 mixed-use square meters and 7.000 m2 basement area. Existing buildings will be largely transformed and new square meters added in largely timber construction.

Timber construction ©2020 EFFEKT
Timber construction ©2020 EFFEKT
Timber construction ©2020 EFFEKT
Timber construction ©2020 EFFEKT
Timber construction ©2020 EFFEKT
Timber construction ©2020 EFFEKT

Project drawings

Context ©2020 EFFEKT
Context ©2020 EFFEKT
The co-working spaces ©2020 EFFEKT
The co-working spaces ©2020 EFFEKT
Landscape ©2020 EFFEK
Landscape ©2020 EFFEK
The roof gardens ©2020 EFFEKT
The roof gardens ©2020 EFFEKT
VIP gallery and backstage area
 ©2020 EFFEKT
VIP gallery and backstage area ©2020 EFFEKT
Concept ©2020 EFFEKT
Concept ©2020 EFFEKT
Section ©2020 EFFEKT
Section ©2020 EFFEKT
Courtyards ©2020 EFFEK
Courtyards ©2020 EFFEK
Axonometric drawings ©2020 EFFEKT
Axonometric drawings ©2020 EFFEKT
Die Rotations halle ©2020 EFFEKT
Die Rotations halle ©2020 EFFEKT
Ground floor ©2020 EFFEKT
Ground floor ©2020 EFFEKT
Section ©2020 EFFEKT
Section ©2020 EFFEKT
The base ©2020 EFFEK
The base ©2020 EFFEK
Axonometric view ©2020 EFFEKT
Axonometric view ©2020 EFFEKT
New program ©2020 EFFEKT
New program ©2020 EFFEKT
Top floor ©2020 EFFEKT
Top floor ©2020 EFFEKT
Main strategies ©2020 EFFEKT
Main strategies ©2020 EFFEKT
Co-working spaces ©2020 EFFEKT
Co-working spaces ©2020 EFFEKT
New urban access
 ©2020 EFFEKT
New urban access
©2020 EFFEKT
A garden for growing ideas ©2020 EFFEKT
A garden for growing ideas ​©2020 EFFEKT
Axonometric view ©2020 EFFEKT
Axonometric view ©2020 EFFEKT
Site ©2020 EFFEK
Site ©2020 EFFEK
'Die Rotations Halle' Renovation
 ©2020 EFFEKT
‘Die Rotations Halle’ Renovation
©2020 EFFEKT
The urban lobby ©2020 EFFEKT
The urban lobby ©2020 EFFEKT
A sculptural roof ©2020 EFFEKT
A sculptural roof ©2020 EFFEKT
The base ©2020 EFFEKT
The base ©2020 EFFEKT
Basement ©2020 EFFEK
Basement ©2020 EFFEK
The rooftop ©2020 EFFEKT
The rooftop ©2020 EFFEKT
The main hall ©2020 EFFEKT
The main hall ©2020 EFFEKT
The new 'Rotations Halle'
 ©2020 EFFEKT
The new ‘Rotations Halle’ ©2020 EFFEKT

Project information

Project nameKielHöfe
TypologyMixed Use
ArchitectEFFEKT Architects
ClientKieler Nachrichten
CollaboratorsJES, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Petersen-Ingenieure GMBH, F4 Brandschutz, AX5
Size11000㎡
LocationKiel, Germany
Year2019-on going
Status1st Prize, on going

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment