Joyson · Headquarter in Shanghai

Shanghai, China

After entering the new Industry 4.0 era, excellent Chinese manufacturing enterprises are no longer satisfied with the extensive economic growth model, while transform to improve their own innovative R&D capabilities and achieve resource integration and optimization as their goal. Therefore, the building of enterprise headquarters has also been promoted to be a part of the strategy.

Project overview ©️2020 Xunmei Media
Project overview ©️2020 Xunmei Media

Joyson Group is a global excellent supplier of auto parts. Through the development of M&A, it has integrated the excellent global industrial chain and obtains employees from all over the world. Joyson Shanghai Headquarters is in Xinzhuang, a standardized industrial park with no obvious local environmental characteristics, so it is difficult for us to find some image that we can echo. Therefore, we put the underlying logic of design into the basic and core appeal of meeting the functional needs of enterprises and users and improving the efficiency of space utilization.

Riverside facade ©️2020 Xunmei Media
Riverside facade ©️2020 Xunmei Media

Joyson hopes that this building will be a brand-new headquarters integrating the functional requirements of R&D office, development experiment and conference and reception, and a tolerant and harmonious office environment conducive to physical and mental health, which will stimulate the creativity and productivity of employees. At the same time, it aims to create a marked architectural appearance, so that it can better convey its innovative, efficient and diversified enterprise spirit. For us, in the context of intellectual creation of China, how to translate the demands of enterprises through architecture and space is the significance of design.

Street facade ©️2020 Xunmei Media
Street facade ©️2020 Xunmei Media

Metrical poetry in the city

The 60-meter base height limit, which seems to be a limiting condition, however, opens our imagination of horizontal extension. The overall horizontal extension not only helps to form a standardized and unitized office space model, but also helps enterprises to grasp the space scale and flexibly combine applications.

Cortile ©️2020 Xunmei Media
Cortile ©️2020 Xunmei Media

The 2nd and 3rd floors of the podium are planned as three different types of spaces: conference area, staff dining area and corporate culture exhibition. The 4th and 5th floors, as a relatively private guest room area, can meet the temporary accommodation needs of internal visitors. Tower areas from 6th to 14th floors are all R&D office areas. The horizontal corridor platform on each floor of the tower is a place for employees to rest and communicate. The ultra-long parallel horizontal lines also create a sense of order for the building, just like a poem written in the city with its regular but unique rhythm in the level and oblique tones, which also fits with the concise and rigorous temperament in the enterprise genes.

Upward view of central courtyard ©️2020 Xunmei Media
Upward view of central courtyard ©️2020 Xunmei Media

Create the courtyard spirit and sense of belonging

In the eastern culture, the courtyard is not only the physical space, but also the spiritual place of people. No matter how the external environment changes, people can enjoy the grass and trees in the yard and feel the mutual reflection between the heart and the scenery and objects. In the design, we also hope to carry out modern abstract interpretation of the courtyard spirit so as to create a certain spiritual sense of belonging for the employees and users of Joyson Headquarters.

Central courtyard ©️2020 Xunmei Media
Central courtyard ©️2020 Xunmei Media
Central courtyard ©️2020 Xunmei Media
Central courtyard ©️2020 Xunmei Media

The whole building has an L-shaped layout. The multi-storey podium on the south side and the high-rise tower on the east side and the north side  form a semi-courtyard enclosure. Combined with the landscape, it forms an inner central courtyard. In the podium area, staggered terrace space is formed through the interpenetration of blocks. Three-dimensional greening, roof planting and courtyard greening are introduced, and roof gardens and small-scale air courtyards are naturally scattered among them.

Close shot of the first floor ©️2020 Xunmei Media
Close shot of the first floor ©️2020 Xunmei Media
Side facade ©️2020 Xunmei Media
Side facade ©️2020 Xunmei Media

The courtyard creates a “sense of domain” for the interior of Joyson Headquarters. When employees go to the outdoor platform for leisure communication after work, they can enjoy the sunrise and sunset of the central courtyard in the view. With the use and interaction over time, they have established a sense of belonging to architecture and environment.

Corridor surrounding the courtyard ©️2020 Xunmei Media
Corridor surrounding the courtyard ©️2020 Xunmei Media

Elevated design of large area on the first floor is conducive to the infiltration of landscape to produce the connection effect and opens the space within the enterprise to the surrounding, creating more space for the city to interact.

Elevated space in the first floor ©️2020 Xunmei Media
Elevated space in the first floor ©️2020 Xunmei Media
Close shot of elevated floor ©️2020 Xunmei Media
Close shot of elevated floor ©️2020 Xunmei Media

Innovative expression of materials

The external facade of the building is made of white aluminum plate to create stiff horizontal lines, which combined with glass to create a sense of neat and efficient modern office. The color also makes the building jump out of the surrounding environment immediately, which is very recognizable.

The horizontally extending line ©️2020 Xunmei Media
The horizontally extending line ©️2020 Xunmei Media
Facade detial ©️2020 Xunmei Media
Facade detial ©️2020 Xunmei Media

The 2nd and 3rd floors of the podium are wrapped in metal mesh flexible material, which creates a gentle atmosphere to the outside of the building; Semi-transparent materials create a looming hazy feeling and rich changes in light and shadow, adding a bit of leisure and comfort to the interior.

Detailed drawing of metal mesh ©️2020 Xunmei Media
Detailed drawing of metal mesh ©️2020 Xunmei Media

Fair-faced concrete is selected as the colonnade material for the elevated ground floor of the park, which creates a simple and prudent aesthetic atmosphere in the city to with the interface close to human scale and echoes the central courtyard. We intentionally broke this restraint with orange aluminum ceiling, which enables the jumping colors enrich the layering of the interface and injected vitality into the environment.

Color contrast of materials ©️2020 Xunmei Media
Color contrast of materials ©️2020 Xunmei Media

Conclusion

With the help of rational design logic and innovative application of modern materials, in the Industry 4.0 era, we have reshaped their era styles for these enterprises. The buildings in the park is no longer repeated box of glass and cement.

Through the shaping of space, the workplace brings back to the concern of humanistic value, which enables the building grow naturally in the city, connect with the surroundings, and finally become a natural and organic part of it.

Project drawings

Function layouy ©️2020 DC Alliance
Function layouy ©️2020 DC Alliance
Details of metal mesh ©️2020 DC Alliance
Details of metal mesh ©️2020 DC Alliance
Ground floor plan ©️2020 DC Alliance
Ground floor plan ©️2020 DC Alliance
Standard floor plan ©️2020 DC Alliance
Standard floor plan ©️2020 DC Alliance

Project information

Checklistcontent
Project nameJoyson · Headquarter in Xinzhuang, Minhang District, Shanghai
DesignDC Alliance
Design year & Completion Year2016.11 & 2020.08
Leader designer & TeamCui Zhe , Li Mingji , Huang Yiwei , Geng Hai
Project locationWest District, Xinzhuang Industrial Zone, Shanghai
Gross Built Area (square meters)48522sqm
Photo creditsXunmei Media
ClientsJOYSON HOLDING
Brands / Products used in the projrctfair-faced concrete -kikusu
colored glazing glass -TAIWANGLASS
White aluminum plate – Hou Xiao Yu Hong

Editing: chuichui ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment