Harmay Fang

Shanghai, China

 Building exterior  ©2021 Dirk Weiblen
Building exterior ©2021 Dirk Weiblen
Building exterior  ©2021 Dirk Weiblen
Building exterior ©2021 Dirk Weiblen

In our ongoing collaboration with HARMAY, we have taken our community-centric design to the street with this new store typology. This building is a love letter to the community that surrounds it. With the historic fang as inspiration, old Shanghai neighborhoods, and alleyways, this neighborhood cornerstone re-interprets the spirit and openness of the Shanghai alley life. 

Building exterior  ©2021 Dirk Weiblen
Building exterior ©2021 Dirk Weiblen

It is an eclectic yet authentic community in an area where locals have lived for decades and now recently mix with a vibrant young tourist crowd. By opening up the whole ground floor to the public, this corner building becomes a place the community can call their own, one that fits and welcomes all. A place where everyone can come together, a place where the old and new Shanghai meet, creating something unique, activating its new connections.

With a sustainable look on re-use, this building is getting its second or third life. A new life that celebrates its past—honoring the old stories and telling a new one. These stories are sometimes imperfect and surprising but never dull, reflecting the community and energy surrounding it, layered and complex, new and old, local and visitors, with its messy encounters and beautiful moments. 

Building interior  ©2021 Dirk Weiblen
Building interior ©2021 Dirk Weiblen
Building interior  ©2021 Dirk Weiblen
Building interior ©2021 Dirk Weiblen

Public plaza 

Facing the street and open to the neighborhood, this new public plaza enables a small, diverse program and leaves space for street vendors who will facilitate this community vibe. A grand central staircase touches down, opening views towards the upper floors where the main retail space resides. 

New life, new rules

The old building did not adhere to local fire codes, forcing us to connect the four floors with a central closed staircase. The staircase volume is designed to enable people to walk on top of the volume, too, Creating a scissor movement and surprising spatial experiences and encounters throughout the building.

Interior detail ©2021  Bowen Gu
Interior detail ©2021 Bowen Gu

This neutral stainless-steel volume takes you on a journey through the building connecting the different layers, From street to interior, public to private, and existing to new—a true neighborhood store. 

Interior detail ©2021 Dirk Weiblen
Interior detail ©2021 Dirk Weiblen

Layering

Entering the second floor you step into a world that celebrates the unspoken boundaries between private and public space. A mix of floor finishes indicates a floorplan of the typical lane house. Different living areas spill out into the outdoor alley, private bedrooms vs. public kitchens, with the corner candy store cashier keeping an eye on it all.

Interior detail ©2021  Bowen Gu
Interior detail ©2021 Bowen Gu
Interior detail ©2021 Dirk Weiblen
Interior detail ©2021 Dirk Weiblen

This new layer lives within the original shell of the building. From the scars of the building, new ideas grow. Wooden display cases make new uses in the depth of the former window wall openings—not designing it for beauty but for what is required—this way exploring and creating the complexity and excitement of Shanghai lane life. 

Interior detail ©2021 Dirk Weiblen
Interior detail ©2021 Dirk Weiblen

The third floor is a more straightforward affair. With its typical lane house tile, this floor is a neutral space, with no actual fixed program, used as a warehouse as we know it. 

Interior detail ©2021 Dirk Weiblen
Interior detail ©2021 Dirk Weiblen

The surprising moments come from the views to the outside, scattered, looking over the lively street and fixating on the corner view where two roads collide and enabling you to look over the neighborhood from higher ground.

Interior detail ©2021 Dirk Weiblen
Interior detail ©2021 Dirk Weiblen

The fourth floor is an eclectic mirage of the program, inspired by those homemade add-on rooftop structures, where storage, social spaces, and green allotment terraces create a classic Shanghai rooftop hangout. 

Winding up or down through the building or just watching the world go by on the plaza, the Harmay Fang gives an impression of local life, opening its inner belly, with all its messy encounters and richly layered spaces creating a place that is uniquely Shanghai. And we hope, uniquely yours. 

Drawings

ground floor  ©2021 AIM Architects
ground floor ©2021 AIM Architects
historical situation ©2021 AIM Architects
historical situation ©2021 AIM Architects
ground floor  ©2021 AIM Architects
ground floor ©2021 AIM Architects
ground floor  ©2021 AIM Architects
ground floor ©2021 AIM Architects

Program Datas

Client HARMAY
Studio address 55 Wukang Road, Xuhui Qu, Shanghai Shi, China, 200023
GFA 880sqm
Completion 2021
Design Scope Façade renovation and interior design
Design Principals Wendy Saunders,Vincent de Graaf
Project Architect Sheng Ling
Interior Team Jerry Guo, Yueyuan Jiao, Yi Zhang, Ning Cai, Dongkai Hu, Yan Jiao, Cindy Xu, Senxi Wen, Noel Wu, Shawn Zhang
FFE Team Lili Cheng,
Weisha Dai
VM Victor Mongin, Weisha Dai
Contractor Shanghai Hengpin Design Decoration Co,Ltd
Photographer Dirk Weiblen, Bowen Gu

Editing : Bamboo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment