Guangyuan Central Hospital Integrated Medical Care Project

Guangyuan China

Campus Bird Eys View ©2021 LEMANRAC
Bird Eyes View ©2021 LEMANRAC

In 2019, Guangyuan, located in northern Sichuan in western China, is at the forefront of China in exploring the integration of healthcare and taking advantage of the green water and green mountains. The combination of a mountainous landscape and a summer resort community allows us to use medical services as a platform to connect the community, and together with the nearby commercial centre, they form a twin core of services for the overall community.

Bird Eyes View ©2021 LEMANRAC
Bird Eyes View ©2021 LEMANRAC

The high standard of private healthcare and wellness in Switzerland has inspired us to integrate more and more detailed medical outreach into our traditional healthcare services. The high quality of Swiss hospitality management is also a major contributor here.

The courtyard composition of the building brings sunlight and air to each floor, and the modular spatial composition allows for easy transition between hospital departments.Each of the three phases of the development allows for modest and balanced development. While avoiding excessive investment in medical technology upfront, the hospital is allowed to form six major disciplinary centre blocks for future development, thus having the ability to provide more intimate specialist services.

Volume generation ©2021 LEMANRAC
Volume generation ©2021 LEMANRAC

The open three-storey roof terrace becomes a central health garden that connects the neighbourhood and serves the community. The traditional, socially-avoidant and intimidating medical institution will be transformed into an intimate, open place for civic activities offering a high level of health services. Such open services and spaces also bring in more clients for private healthcare.

Connect with the community and provide a medical and health garden with open health services  ©2021 LEMANRAC
Connect with the community and provide a medical and health garden with open health services ©2021 LEMANRAC
Health garden ©2021 LEMANRAC
Health garden ©2021 LEMANRAC

At the same time, the inpatient department has multiple adaptations to suit the needs of different types of space for medical treatment, rehabilitation and elderly care, allowing the hospital to easily achieve flexible replacement of medical, rehabilitation and elderly care functions according to the realities of each stage of development. This provides a solid and extensive space for the successful operation and growth of the hospital, and makes these spaces more suitable for the international, networked and discipline-centric operation of the future.

Multiple adaptability in the inpatient department ©2021 LEMANRAC
Multiple adaptability in the inpatient department ©2021 LEMANRAC

01 Medical and health service platform works as the community center

In the planning design of site the medical part is selected to be located in the center of the entire health care community, so as to form an open community center by using the medical services and medical and health development services.

Double cores community ©2021 LEMANRAC
Double cores community ©2021 LEMANRAC

02 Double trunk lines, three first floors, and five centers of mountain architect

The gap between the north and south floors provides a multi-level connection with the urban community for the project. The north entrance is directly connected with the three-story high-level first-floor health park, providing a seamless connection to the park for the people who arrive on foot in the community. From here, you can easily reach the various departments of the hospital’s six discipline centers. This high-level health park connects to the commercial center of rehabilitation and elderly care town to the west, and connects to the rehabilitation and elderly care town through the sky bridge to the east; the first-stage outpatient entrance is formed on the middle-first floor to the east, and the emergency entrance is to the west; the lower first floor is connected to the south square ,logistics supply and Infectious Diseases Department. The medical trunk line on the west side and the patient visitor trunk line on the east side do not interfere with each other and supplement each other。

Modular medical space ©2021 LEMANRAC
Modular medical space ©2021 LEMANRAC
Flow of people from business centers and health care communities ©2021 LEMANRAC
Flow of people from business centers and health care communities ©2021 LEMANRAC

03 The modular medical space which is closely connected and convenient to expand

The two-story podium is for outpatient and medical technology, while the tower is for inpatient and can also serve as outpatient. The open high first floor indoor space in the health park is mainly for health care-related expansion services. The middle first floor is mainly for outpatient clinics, and the lower first floors are for medical technology. Except for parking, the basement serves as the overall logistics center of the hospital, providing logistics support for the medical center and the nearby health care community.

Basement Carpark and Logistics Support ©2021 LEMANRAC
Basement Carpark and Logistics Support ©2021 LEMANRAC
Tower Mid ground Low ground ©2021 LEMANRAC
Tower Mid ground Low ground ©2021 LEMANRAC
High Ground ©2021 LEMANRAC
High Ground ©2021 LEMANRAC

04 Ring and efficiency

Compared with a straight line, a loop makes it possible to return to the starting point without repeating from any starting point. This feature allows patients to greatly reduce the necessary paths. Using a circular design can save 1/2 of the path and time compared to using a linear path. At the same time, the two-way connection ability brought by the circular geometry makes the connection between departments closer.The atrium brought by the ring brings more light and ventilation to the building. The pull-out effect of the inner courtyard is particularly conducive to energy saving in the humid and hot southern China.

Ring and efficiency ©2021 LEMANRAC
Ring and efficiency ©2021 LEMANRAC

05 An energy-saving facade that praises life and sunlight

Lives:The flower stand formed in the façade makes the planting closer to each room, so that the room, the ward, and even each hospital bed can feel life more. In the health care and nursing center, the terrace is further recessed into a balcony for the elderly to create a small garden for enjoyment.

Accompanying, color and scenery:The indoor space of the solid part of the facade is shaped into an escort salon area, and a day escort area with sofa chairs is formed in the inpatient ward. Bright yellow striped windows with warm light permeate into each room. Bright yellow is traditionally used in high-end hotels and medical treatments related to convalescence. Bright yellow is widely used in health resorts in Switzerland. Floor-to-ceiling windows also allow each room to enjoy the beautiful surrounding mountain landscape.

Significance:The integrated design of façade and landscape uses architectural sentences such as cutting and uplifting to generate the entrance of the subject center. Fragmented facade design reflects the beauty of imperfection (Beauty of Imperfection), respect for patients’ imperfect life state.

Energy saving:Through the window-to-wall area ratio (<0.5), building energy consumption can be effectively reduced.

An energy-saving facade that praises life and sunlight ©2021 LEMANRAC
An energy-saving facade that praises life and sunlight ©2021 LEMANRAC
East  Elevation ©2021 LEMANRAC
East Elevation ©2021 LEMANRAC

06 Healing scene of integration of architecture and landscape

The rhythmic building facade and the texture of the square form a series of quiet and peaceful outdoor spaces together with the courtyard planting through the resonance of the homogenized space. Numerous inner courtyards bring good ventilation and natural lighting to the building. The healing space that started from the outdoors naturally extends to the interior, and citizens are welcome to use it.

Integration of all elements ©2021 LEMANRAC
Integration of all elements ©2021 LEMANRAC
Central Roard Perspective ©2021 LEMANRAC
Central Roard Perspective ©2021 LEMANRAC

图纸

Site plan ©2021 LEMANRAC
Site plan ©2021 LEMANRAC
F1-F2 Floor Plan ©2021 LEMANRAC
F1-F2 Floor Plan ©2021 LEMANRAC
F4-F8 Typical Floor Plan(Inpatient)©2021 LEMANRAC
F4-F8 Typical Floor Plan(Inpatient)©2021 LEMANRAC

项目信息

Project location North Second Ring Road, Lizhou District, Guangyuan City, Sichuan Province, China
Site area 184,000 m²
Construction Surface 245,000 m²
No. of beds 2000
Client Guangyuan Banshan Health Management Co.,Ltd.
Investment1 Investment:  RMB1.46 billion
Project status : under-construction
Design time 2019-
Chair architect Vincent Zhengmao Zhang
Medical function planning ,medical process design Vincent Zhengmao Zhang, Daniel Pauli, Ma Rong
Other team members KOK KIAN TEW, Dong Weibin, Su Quan, Wang Licheng, KOK KIAN TEW, Matt Li

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment