Employee hub meeting room

GOWLING WLG – Offices

Montreal, Canada

The Montreal office of the international law firm Gowling WLG (Canada) LLP had ambitious objectives for their office redesign: it needed to distinguish itself from the usual “look” of big law firms by being dynamic, innovative, flexible, and next-gen ready. The architecture, furnishings, and technology had to support working anywhere while also functioning as a living environment that inspired employee performance and quality of life. Similarly, the visitor area needed to welcome and “wow” the client.

GOWLING WLG - Offices ©2019 Stéphane Brügger
GOWLING WLG – Offices ©2019 Stéphane Brügger

Located in the iconic cruciform-shaped Montreal skyscraper of Place Ville Marie, the concept implemented by the Imperatori Design and Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes team embodied Gowling’s vision by completely thinking outside the “cross”: the reception, which is atypically located beyond the center core, immediately draws you in as a direct extension of the exclusive 37th-floor elevator lobby and opens up to the dedicated client area, with a coffee bar, numerous and different meeting rooms which expand and contract at will and offering spectacular panoramic views of the Montreal skyline. Furthermore, the client center has the ability to effortlessly transform itself for varying events, all the while providing its users with cutting-edge technology.

Exclusive elevator lobby ©2019 Stéphane Brügger
Exclusive elevator lobby ©2019 Stéphane Brügger
Exclusive elevator lobby ©2019 Stéphane Brügger
Exclusive elevator lobby ©2019 Stéphane Brügger
Reception area and client centre ©2019 Stéphane Brügger
Reception area and client centre ©2019 Stéphane Brügger
Client waiting area ©2019 Stéphane Brügger
Client waiting area ©2019 Stéphane Brügger
Conference rooms ©2019 Stéphane Brügger
Conference rooms ©2019 Stéphane Brügger
Reception desk ©2019 Stéphane Brügger
Reception desk ©2019 Stéphane Brügger

The heart of the cross-shaped floorplate forms a central employee “hub” uniting the 3 intersecting practice wings as a crossroads of employee activity. The space is designed to feel like a casual open-plan living space, with informal meeting and lounge areas, a library, coffee bar, and even a ping-pong table!

Employee hub meeting room ©2019 Stéphane Brügger
Employee hub meeting room ©2019 Stéphane Brügger
The hub ©2019 Stéphane Brügger
The hub ©2019 Stéphane Brügger
Cafe ©2019 Stéphane Brügger
Cafe ©2019 Stéphane Brügger
Ping pong meeting table ©2019 Stéphane Brügger
Ping pong meeting table ©2019 Stéphane Brügger

The practice wings themselves are also designed as living environments that foster collaboration. Assistants are grouped together in central workspaces with access to natural light and 270-degree views via glass offices at the perimeter, while corner offices formerly reserved for partners are now given back to the employees, transformed into collaborative project rooms for all to use.

Practice area ©2019 Stéphane Brügger
Practice area ©2019 Stéphane Brügger
Client centre ©2019 Stéphane Brügger
Client centre ©2019 Stéphane Brügger

In essence, the project realized by the design team not only met Gowling WLG’s expectations and needs but also represented elements of innovation reflecting the identity and culture of the firm itself.

Project information

Official project nameGOWLING WLG – Offices
Location1 Place Ville Marie, Montreal, Canada
ClientGOWLING WLG
Interior Design FirmImperatori Design
Design TeamJoanne Imperatori, Stefania Pasto, Galadrielle Major
Architect FirmMenkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Architect TeamAnik Shooner, Benoit Boivin, Winsane Lim
EngineersPlanifitech
ContractorMarfoglia Construction
Lighting DesignImperatori Design in collaboration with Lumenpulse
Offices/workstationsTeknion
Glass fronts and movable wallsMuraflex and Corflex
Building ownerIvanhoe Cambridge
Area of project58,000 s.f.
Project end dateDecember 2019
PhotographerStéphane Brügger

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment