Excellenseaa 126

Surat, India

In response to a very specific brief, this housing project has 126 apartments in six buildings of 11 storeys each. Planned in three different sizes these apartments of 750, 850 & 950 sqm are configured with large living spaces, 5 bedrooms, a study & a gym in them.

South West View ©2020 Abhishek Shah
South West View ©2020 Abhishek Shah
View from South ©2020 Abhishek Shah
View from South ©2020 Abhishek Shah
A view of the pool area ©2020 Abhishek Shah
A view of the pool area ©2020 Abhishek Shah

Located on a plot of 29,600 sqm in Surat city, India, with a height limitation of 40 metres, the buildings are laid out along the site perimeter creating a large focal garden of 13,000 sqm.

The central focal landscaped space ©2020 Abhishek Shah
The central focal landscaped space ©2020 Abhishek Shah

All the vehicular movement is restricted to the perimeter along with a basement car park generating 80% of the plot as vehicle-free space.

70% of the plot is landscaped ©2020 Abhishek Shah
70% of the plot is landscaped ©2020 Abhishek Shah

The large landscaped area rises in angular planes revealing a partially sub-terranean recreational club with entertainment & sports facilities that are sheltered from heat gain & simultaneously open to natural ventilation & light.

Angular grass mounts lift up in the centre of the landscaped space revealing a sub terranean club  ©2020 Abhishek Shah
Angular grass mounts lift up in the centre of the landscaped space revealing a sub terranean club ©2020 Abhishek Shah
A view of the sub terranean recreational club ©2020 Abhishek Shah
A view of the sub terranean recreational club ©2020 Abhishek Shah

The apartments are planned to facilitate cross ventilation & are sheltered by large cantilevered decks that mitigate heat gain in response to the climate of the location. Temperatures are in excess of 35°C for 8 months annually in Surat city.

Varying angular balconies front each apartment ©2020 Abhishek Shah
Varying angular balconies front each apartment ©2020 Abhishek Shah
Large overhangs reduce heat gain in response to the hot climate of the city ©2020 Abhishek Shah
Large overhangs reduce heat gain in response to the hot climate of the city ©2020 Abhishek Shah
Detailed view of the extensive decks ©2020 Abhishek Shah
Detailed view of the extensive decks ©2020 Abhishek Shah

Each of the buildings is 11 metres high entrance lobbies with 2 apartments on each floor & penthouses on the 11th floor.

The extensive landscaped space generated by the layout is planned with numerous sports facilities & different areas for different age groups.Designed in response to the client’s brief, the location of the site & the city’s climate, Excellenseaa 126 creates a micro-environment that is sustainable. The extensive landscaping with trees, plants, and water bodies helps in passive cooling. The large overhangs & outdoor decks to each apartment reduce heat gain whilst adding individual outdoor spaces.

A view from the focal landscaped space ©2020 Abhishek Shah
A view from the focal landscaped space ©2020 Abhishek Shah
Large balconies act as interstitial spaces between the outside and the inside ©2020 Abhishek Shah
Large balconies act as interstitial spaces between the outside and the inside ©2020 Abhishek Shah

Water recycling, rain-water harvesting, sewage treatment & solar panels contribute towards reducing the carbon footprint & making the project self-sufficient. The numerous sporting & entertainment activities are supplemented by conferencing facilities, a grocery store, a medical room, a laundromat & housekeeping staff facilities. 

Project drawings

Concept ©2020 Sanjay Puri Architects
Concept ©2020 Sanjay Puri Architects
Club house section ©2020 Sanjay Puri Architects
Club house section ©2020 Sanjay Puri Architects
Section A-A ©2020 Sanjay Puri Architects
Section A-A ©2020 Sanjay Puri Architects
Site plan ©2020 Sanjay Puri Architects
Site plan ©2020 Sanjay Puri Architects
Section B-B ©2020 Sanjay Puri Architects
Section B-B ©2020 Sanjay Puri Architects
Club house plan ©2020 Sanjay Puri Architects
Club house plan ©2020 Sanjay Puri Architects
Typical floor plan ©2020 Sanjay Puri Architects
Typical floor plan ©2020 Sanjay Puri Architects

Technical sheet

LocationSurat, India
Client’s NameHappy Homes
Architecture FirmSanjay Puri Architects
Total Built-up Area130000 ㎡
Project Start Year2017
Project completion yearApril 2020
Lead architectSanjay Puri
Design TeamKapil Merchant, Madhavi Belsare& Pooja Sampat
PhotographerMr.Abhishek Shah

Editing and translation:@Yibu , ©️FULLDES authorized publishing , copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment