Equation

Montpellier, France

The project site is located in the heart of the Fréjorgues Est II BIA in La Mougère, one of the region’s most dynamic corridors, and is being developed along the axis formed by the airport, the new Montpellier Sud de France TGV station, the A9 motorway, the Odysseum shopping center, the new Port Marianne district and the heart of Montpellier. 

Building exterior ©2020
Building exterior ©2020

This office building conveys transparency and light. From the outside, it highlights its workers and offers visibility into the site’s activities. From the inside, it provides users with a comfortable environment and brings the outdoors in. This transparency creates both visual and physical porosity.

Building exterior ©2020
Building exterior ©2020
Building exterior ©2020
Building exterior ©2020

The building is designed as a simple geometric figure whose exposed framework becomes the building’s identity as well as its architectural expression.

Facade ©2020
Facade ©2020
  Facade ©2020
Facade ©2020

Its shape lends itself to conveying a sense of openness to the outside and is inviting to visitors. It opens up to the outside by way of its fully glazed facades, and its interior opens up onto an atrium laid out as a garden. All levels benefit from all-day sunlight, and its large facade maximizes views.

Details ©2020
Details ©2020
Details ©2020
Details ©2020

The building’s shape creates a rather elusive object, always perceived differently depending on the angle from which it’s viewed. Its glass and concrete materials add to its luminosity and underscore the space’s visibility, adding a certain grandeur to the building.

Finally, as a nod to technology and for technical performance, the acute angle of the building serves as a cantilever, providing free space for parking on the ground floor. This impressive angle also provides the lightness and weightlessness necessary for integrating the building into the site.

Details ©2020
Details ©2020

Its compact layout and center entryway allow optimal occupancy of the land parcel and offer various sized office spaces, allowing for all possible configurations (enclosed offices, open office spaces, meeting spaces, relaxation areas, etc.).

Building exterior ©2020
Building exterior ©2020

Drawings

Site Plan ©2020 Val Architectes
Site Plan ©2020 Val Architectes
First Floor ©2020 Val Architectes
First Floor ©2020 Val Architectes
Second Floor ©2020 Val Architectes
Second Floor ©2020 Val Architectes

Program Datas

Location Mauguio, Montpellier 34
Area10860.7 sq.ft
Cost1,300,000 €
DeliveryDecember 2020
Project ownerBlack Pearl Group
CustomerInextenso
ArchitectAmat et Saint-Val Architectes
ArchitectPAG Ingénierie
Structural officeSETTING
IIngénierie Fluid and thermal officeLogibat
Control officeQualiconsul
Acoustic officePialot Escande
Geotech officeSOLEA

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment