Elementary School Vřesovice

Czech Republic

Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice

When the municipality of Vřesovice agreed with the Church on transferring the rectory and the parish estate to the municipal property, the Church wished that the village should not let the whole premises deteriorate but use it for a purpose. Therefore, since 2013 the main building of the refractory has been a primary school and two years later, a day care center with a kitchen and a dining room, which are also used by the primary school, was established on the ground floor of the two building wings. Our task was to reconstruct another part of the buildings into two classrooms and two vocational ones. This was completed in the summer of 2019. The last part was the original gymnasium adjoining to the baroque building, which is to be converted into a modern gym and two club rooms. At present, the project is waiting for a subsidy.

Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice

The need for the project, or the need for reconstruction, arose due to a requirement to expand the capacity of the school capacity, to save the rapidly decaying roof trusses of the Baroque complex and rectify the unsatisfactory state of its inner courtyard. The whole complex was built gradually, its various parts serving different purposes. They have been preserved in different conditions. Similarly, its reconstruction proceeds gradually, according to the needs of the municipality, its financial resources and the condition of the individual parts of the complex. This diversity, both operational and technical, has therefore logically become the main starting point of the reconstruction project.

The project proposal emphasized the interconnection of individual parts so that their historical value as a complex should be preserved and so that the users of the school and the day care center should feel comfortable and free to use all its parts. Both newly implemented and original historical elements are intertwined, but they are clearly distinguishable from one another. The historical parts are united by a classic plaster façade, a red roof of plain tiles, and copper plumbing elements. On the other hand, the simple cubic shape, smooth surface and distinctive colors characterize the new parts. Passages and interconnections of the buildings which were separated in the past, are accentuated. It brings playfulness to the complex not only with its colors, but also with new possibilities of operation and movement. Children are free to choose which entry to school and which color they will use. The project is strengthened by the interconnection of the existing classrooms in the rectory building and the new classrooms.

Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice

In the past, the school economic facilities were situated on the ground floor of the rectory and the day care center on the ground floor in two additional wings. Reacting to that we placed the main facility of the school on the first floor, which, among other things, brought an opportunity to save the valuable Baroque roof and to make use of the situating of the complex at the foot of the slope of the church hill. Thanks to that, the new classrooms have a spacious terrace with a grass area, from where it is possible to enjoy lessons with a view of the Church of Sts. Peter and Paul.

Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice

The project has managed to give the great Baroque complex a new life. Although it is a building with the status of a national cultural monument, a completely modern, confident as well as sensitive, architectural approach was chosen for the reconstruction. As far as the needs of the school are concerned, the historical building had several limitations, so new architectural elements not only improved the conditions for the children and teachers but also transformed their time spent at school into an experience of the space. The moment of playfulness and free movement has become important at school. What is fundamental is also the free space where children can move – the space where they make their own rules in order to relax from order and dictates.

Building interior ©2019 BoysPlayNice
Building interior ©2019 BoysPlayNice
Building interior ©2019 BoysPlayNice
Building interior ©2019 BoysPlayNice
Building interior ©2019 BoysPlayNice
Building interior ©2019 BoysPlayNice

该项目成功地赋予了这个伟大的巴洛克建筑群新的生命。虽然它是一座具有国家文化纪念碑地位的建筑,但在重建中选择了一种完全现代的、自信且敏感的建筑方法。就学校的需求而言,历史建筑有一些局限性,因此新的建筑元素不仅改善了孩子和教师的教学环境条件,而且还将他们在学校的时间转化为空间的体验。在学校里,玩耍和自由运动的时刻已经变得很重要。最根本的还在于儿童可以活动的自由空间–他们自己制定规则的空间,以便从秩序和指令中放松。

Interior detail ©2019 BoysPlayNice
Interior detail ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice
Building exterior ©2019 BoysPlayNice

Drawings

historical situation ©2019 FUUZE
historical situation ©2019 FUUZE
ground floor ©2019 FUUZE
ground floor ©2019 FUUZE
First floor ©2019 FUUZE
first floor ©2019 FUUZE
Secction ©2019 FUUZE
Secction ©2019 FUUZE
Secction ©2019 FUUZE
Secction ©2019 FUUZE

Program Datas

AuthorJiří Markevič [Public Atelier],principal architect
Jaroslav Sedlák [FUUZE],principal architect
Studio FUUZE
Studio addressPublic Atelier / Mírové náměstí 7, 748 01 Hlučín, Czech Republic
Co-authorZdeněk Opletal,project engineer
Dana Opletalová,project engineer
Project locationVřesovice u Prostějova
Project countryCzech Republic
Project year 2016-2018
Completion year2019
reconstructed buildings950 m²
courtyard490 m²
classrooms’ terrace300 m²
ClientThe Municipality of Vřesovice
PhotographerBoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
CollaboratorOutdoor improvements Vendula Markevičová
Graphic designRadim Lisa + Marie Štindlová

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment