那不勒斯地铁“大教堂站”1 ©Studio Fuksas

Duomo Station of Napoli Subway

Naples, Italy

The ‘Duomo’ station of Line 1 of the Naples Subway, designed by Doriana and Massimiliano Fuksas, will be inaugurated on next Friday August 6th.

Duomo Station of Napoli Subway ©2018 Studio Fuksas
Duomo Station of Napoli Subway ©2018 Studio Fuksas

The new subway station is located in Piazza Nicola Amore, a historic Neapolitan square at the crossroads between Via Duomo and Corso Umberto I, thus becoming the main access point to the historic city centre after the Central Station located in Piazza Garibaldi.

Duomo Station of Napoli Subway ©2018 Studio Fuksas
Duomo Station of Napoli Subway ©2018 Studio Fuksas

The direct connection to the Duomo and the southern part of the city – with the ancient borough of Mercato and the historic borough of Orefici – will mobilize a significant flow of citizens and tourists.

The collaboration between Metropolitana di Napoli S.p.A. and the Superintendence for Archeological and Architectural Heritage has allowed to enhance, starting from the very design phase, the base of a temple dating back to the 1st century AD, a Flavian-era portico and a gymnasium running track, which were brought to light during the first excavations.

Duomo Station of Napoli Subway ©2018 Studio Fuksas
Duomo Station of Napoli Subway ©2018 Studio Fuksas

The new Duomo station is part of the larger project of the Naples Underground, a wide-ranging cultural operation involving major names in art and architecture on the international scene.

Subway platform ©2021 Roland Halbe
Subway platform ©2021 Roland Halbe

The project represents an important opportunity both to safeguard and protect the archeological area by ensuring its proper use and fruition, while respecting the daily relationship between architecture and history.

Interior ©2021 Roland Halbe
Interior ©2021 Roland Halbe

The archaeological findings have been a fundamental point during the whole design phase: the temple, found at -1.85 m. depth has been brought up to +4.25 m. height thus creating an evocative museum space overlapped to the underground levels of the station.

Archeological area ©2012 Studio Fuksas
Archeological area ©2012 Studio Fuksas

A geodesic bubble cover, which will be completed in the coming months, has been designed in order to protect the temple. The steel structure is made up of triangular glass surfaces, which allow for the direct natural lighting of the temple. The transparency of the glass permits a readability and visual continuity from the outside towards the inside, thus giving lightness to the volume, which is placed at the center of the square.

The elliptical spherical roof under construction ©2021 Roland Halbe
The elliptical spherical roof under construction ©2021 Roland Halbe

The station is articulated on two levels, allowing users to choose whether to enter the excavation or perceive its presence while continuing their usual path to the trains.

Entrance ©2021 Roland Halbe
Entrance ©2021 Roland Halbe

At the first underground level, conceptually inscribed within the basic ellipse of the cover “bubble”, one can find the temple and the museum space. At the second underground level, the mezzanine floor, the perceptual experience is dedicated to mobility and urban travel. Colors, lighting, geometric textures and mirrored surfaces mark the rhythm of the journey while accompanying the passengers to the train platforms.

Archeological area ©2012 Studio Fuksas
Archeological area ©2012 Studio Fuksas

The project returns the suggestion of the archaeological discovery in its making, and strongly proposes the idea of the in depth excavation, as if to return the emotion of ‘going underneath’, of penetrating with sinuous and non-geometric paths into the subsoil, looking for ancient findings.

Interior view ©2021 Roland Halbe
Interior view ©2021 Roland Halbe

All the elements of the architectural space, including the covering materials – bright scotch steel for the walls and the ceiling, travertine slabs for the floors – generate an ideal scenography, as a background, for the temple.

Interior view ©2021 Roland Halbe
Interior view ©2021 Roland Halbe
Interior view ©2021 Roland Halbe
Interior view ©2021 Roland Halbe

Project information

CLIENTMetropolitana di Napoli SpA
PROJECTNaples Subway – Duomo Station
SITENaples
PERIOD2005 – 2021
ARCHITECTSMassimiliano and Doriana Fuksas
INTERIOR DESIGNFuksas Design
AREA7740 ㎡
PROGRAMDuomo tube station
ENGINEERINGStudio Sarti

Editing: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment