Dolvik Revisited

Norway

Village ©2020 Kvant-1
Village ©2020 Kvant-1

Dolvik revisited is a reinterpretation of Norwegian traditional wood architecture designed for the modern urban context. Kaleidoscope have combined the concept of the social courtyard, the pitched roof and traditional building techniques, with today’s advances within material technology and the possibilities with using prefabricated wood elements.

Hilltop ©2020 Kvant-1
Hilltop ©2020 Kvant-1

Dolvik revisited was a relaunch of a wooden housing proposal that Kaleidoscope initially made for Norwegian housing developer BOB consisting of 80 new apartments in the suburban district of Ytrebygda in Bergen, Norway. The apartments have a gross floor area of 10,700 m2, and are divided into three plots. The project proposes a varied housing composition with apartments ranging from 45 to 120 m2, with a span from 1 bedroom to 4 bedroom apartments, in order to invite a diversity of user groups from first-time buyers and families to singles.

Courtyard ©2020 Andreas Cesarini
Courtyard ©2020 Andreas Cesarini

The homes are based on the townhouse concept, with access either directly from the terrain, or up / down one flight of stairs. The common external corridors are spacious and well suited as an extended semi-private outdoor area. These corridors also provide a social approach to the courtyard, and creates an informal context where you meet and greet your neighbor. In the outdoor area, emphasis has been placed on creating a noise barrier from the busy highway nearby, with the building mass creating a sheltered inner courtyard that has good sun conditions and makes an inviting framework for outdoor social gathering as well as a safe place for children to play. 

Dolvik hill ©2020 Vegard Aarseth
Dolvik hill ©2020 Vegard Aarseth

All apartments also have a private glazed balcony on one side that keeps out noise from the highway. The glazed balconies function as an extension of the living room and can be used all year round. Here the apartments have a fantastic view of the Grimseid Fjord, and catch the sunset to the west.

The pitched roofs give the well-known traditional house shape seen from the yard, and the block divisions make you perceive the building as divided into several smaller houses rather than one large unit.

Interior ©2020 Andreas Cesarini
Interior ©2020 Andreas Cesarini

The project focuses on the use of wood, a material with long traditions in Norwegian building practice, and a material with many benefits. Wood is aesthetically beautiful, has several technical material benefits, and is a nature-friendly material that captures carbon from the atmosphere through photosynthesis. Wood also makes a healthy indoor climate and creates well-being. The golden wooden cladding provides a comfortable and harmonious expression in the building’s exterior, and in the interior the apartments are designed with birch veneer surfaces.

Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS
Dolvik diagram ©2020 Kaleidoscope Nordic AS

The construction is designed in a building system using Trä8, with a structure in glulam and Kerto veneer beams and slabs. Trä8 enables prefabrication and quick assembly on site, and each wedge block is self-supporting, which allows them to be built successively.

The apartments are located close to the sea and to nature, with good walking and cycling paths. It’s also in close proximity to local centers and immediate proximity to the main district bus terminal. The project contains a parking basement that facilitates carpooling, and a large bicycle parking with easy access from the apartments. All of this makes Dolvik revisited the perfect place for those who want to live an urban life in rural surroundings.

Drawings

Model ©2020 Kaleidoscope Nordis AS
Model ©2020 Kaleidoscope Nordis AS
Model ©2020 Kaleidoscope Nordis AS
Model ©2020 Kaleidoscope Nordis AS
Section ©2020 Kaleidoscope Nordis AS
Section ©2020 Kaleidoscope Nordis AS

Program Datas

Typology housing
Location Norway
Year2020
Collaborators Kvant-1
Illustrations Kvant-1

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment