DIRK AND THE CHOCOLATE FACTORY

La Bisbal d’Empordà, Girona, Spain

It is a three-floor structure with a stone-bearing facade, each floor made using a different technique.  The ground floor is comprised of metal beams supporting a Catalan vault. The first floor is made up of a main structure of metal beams with a wooden framework of great beauty. The roof is built of large logs supporting a thin slab made of bricks finished with a ceramic tile roof.

Project overview ©️2019 Eugeni Bach
Project overview ©️2019 Eugeni Bach
Project overview ©️2019 Eugeni Bach
Project overview ©️2019 Eugeni Bach

It is a three-floor structure with a stone-bearing facade, each floor made using a different technique.  The ground floor is comprised of metal beams supporting a Catalan vault. The first floor is made up of a main structure of metal beams with a wooden framework of great beauty. The roof is built of large logs supporting a thin slab made of bricks finished with a ceramic tile roof.

The project adapts what was initially an industrial space to a studio and housing space for a family that values the character of the original building.  The project therefore proposes a solution that allows for the enjoyment of the original diaphanous spaces, while introducing small modifications and solutions that grant sight of the three ceilings, despite the new space distribution that requires smaller spaces.

Kitchen ©️2019 Eugeni Bach
Kitchen ©️2019 Eugeni Bach

The original staircase is preserved, and a new staircase is added to the opposite end of the building, which allows multiple and flexible uses of both common spaces and rooms.  In this way, the owner’s different members of the family can enjoy a part of the house with a good level of privacy and autonomy.

Taking into account the fantastic Mediterranean climate of the Ampurdà, the outdoor spaces are adapted to the new use, with a small pool in the center of the patio surrounded by the ground floor lounge, the new porch / kitchen / dining room and the first floor terrace.  A new exterior staircase is placed on the porch allowing for the flexibility found in the interior to be echoed in the use of the outdoor spaces.

Outdoor spaces ©️2019 Eugeni Bach
Outdoor spaces ©️2019 Eugeni Bach
Outdoor spaces ©️2019 Eugeni Bach
Outdoor spaces ©️2019 Eugeni Bach

Project drawings

Site plan©️2019 Anna & Eugeni Bach
Site plan©️2019 Anna & Eugeni Bach
Location plan ©️2019 Anna & Eugeni Bach
Location plan ©️2019 Anna & Eugeni Bach

Project information

ArchitectsAnna & Eugeni Bach
CollaboratorsCharline Boks, project architect
Completion date2019
Built surface  550 m2
PromoterPrivate
ConstructorOak 2000 SL
AddressLa Bisbal d’Empordà, Girona
PhotographsEugeni Bach

Editing & Translation: chuichui ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment