Changshu Jinmao Intelligent Science City [Eye of the City] Lake Living Room and Green and Gold Technology Model

Changshu, China

Eye of the City ©2021 CreatAR Images
Eye of the City ©2021 CreatAR Images

Jinmao Smart Science City is located in Changshu, Suzhou, within the half-hour metropolitan circle of Shanghai, at the core of Hudong Science and Technology Business District in the southern new city, covering an area of about 400 mu, with a total investment of about 11 billion yuan. the engine of Changshu city development. The “Eye of the City” Lake Living Room built by Aedas is a microcosm of the entire Jinmao Smart Science City.

The project is not only a meeting room providing conference services but also a multi-functional showcase and sales negotiation in the early stage, as well as a property office in the later stage. As the first completed building, it is not only the first appearance of Jinmao Smart Science City but also an important responsibility to communicate with the public and the city.

High precision to achieve design effects ©2021 CreatAR Images
High precision to achieve design effects ©2021 CreatAR Images
Industry layout ©2021 Aedas
Industry layout ©2021 Aedas

The site is adjacent to Kuncheng Lake, with its blue waves and koi around the island. The design draws inspiration from it and uses the curved and dynamic outline of the building to simulate the natural oscillation of koi, while the corner space released by the building setback becomes a circular pond square, echoing with the building, forming the visual effect of kuncheng koi and fish leaping into the abyss, signifying the development of Jinmao Smart Science City.

The curved silhouette of the building is reflected in the water as if a fish leaps into the abyss ©2021 CreatAR Images
The curved silhouette of the building is reflected in the water as if a fish leaps into the abyss ©2021 CreatAR Images
Like layers of scales under the water waves ©2021 CreatAR Images
Like layers of scales under the water waves ©2021 CreatAR Images

The glass curtain wall on the front facade of the building is decorated with silver aluminum panels with a gradual trapezoidal cross-section and a curved effect in the lateral direction, constituting a rich variation of light and shadow on the facade in the sunlight, like layers of scales under the water waves. When night falls, the light bands at the recesses outline the outline of the building, and the whole building seems like a huge city eye standing on the shore of Kuncheng Lake, sharing the glory and coexistence with Changshu.

It is like a huge city eye standing on the shore of Lake Kuncheng ©2021 CreatAR Images
It is like a huge city eye standing on the shore of Lake Kuncheng ©2021 CreatAR Images
The side of the building shows a curved effect ©2021 CreatAR Images
The side of the building shows a curved effect ©2021 CreatAR Images

“The project is located in the northeast corner of the site, adjacent to two main city roads, with the excellent urban display surface. We hope to combine futuristic technology with Changshu’s local landscape culture and build a window of communication with the city and the public with an “art gallery-level” urban landmark.” said Lin Zihuan, Executive Director of Aedas.

The design cleverly integrates the essence of classical Chinese gardens, reproducing the traditional elements of corridors, windows, and brick courtyard walls with modern materials, making the building a partial miniature of the gardens and presenting a natural blend of technology and classical beauty. The front facade of the building is tilted in a centripetal cone shape, and the wide champagne-colored eaves above and below the building are modeled after the Chinese garden corridor. It echoes the green brick masonry and steel keel walls on the first floor, making the building antique. The end elevation of the building is based on the design of the flower windows in classical gardens, with glass and aluminum folding back panels to simulate the flower windows, and the lighting between the glass and folding panels to form a rich relationship of light and shadow, shading the interior while presenting a changeable texture.

Wide gable antique ©2021 CreatAR Images
Wide gable antique ©2021 CreatAR Images
Green brick masonry with steel keel in antique style ©2021 CreatAR Images
Green brick masonry with steel keel in antique style ©2021 CreatAR Images
Glass and aluminum folding back panel to simulate a flower window ©2021 CreatAR Images
Glass and aluminum folding back panel to simulate a flower window ©2021 CreatAR Images

“We hope to create a unique arrival experience for visitors with a highly ceremonial entrance space and feel the elegant and quiet atmosphere belonging to Jinmao Smart Science City.” The design is based on the unique layout of the four waters of Jiangnan, and the middle of the first floor is elevated to form a natural corridor to guide the flow of people, creating an atrium space like water gathering in the heart of the sky. The two sides of the first floor are used for the sales office and meeting and banquet respectively, while the second floor is used for exhibition and negotiation space. When you step onto the atrium escalator, the frameless glass skylight comes into view, maximizing the sunlight into the interior and blurring the boundary between the interior and exterior. The fiber-optic water curtain pouring down from the skylight, together with the invisible ring of lights, and the landscape water feature below the escalator, create a feeling of water and sky.

Aedas is also designing a themed commercial center and high-end office building for Jinmao Smart Science City.

As if the entrance space of water gathering in the heart of the sky ©2021 CreatAR Images
As if the entrance space of water gathering in the heart of the sky ©2021 CreatAR Images
As if the water and sky were one color ©2021 CreatAR Images
As if the water and sky were one color ©2021 CreatAR Images

Project information

ProjectChangshu Jinmao Intelligent Science City [Eye of the City] Lake Living Room and Green and Gold Technology Model
LocationChangshu, China
Design and Project ArchitectAedas
ClientChina Jinmao Suzhou
Building Area2072㎡
Completion Year2021
Principal DesignerLin Zihuan, Executive Director

Editing and translation: @Ibo, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment