Back Bay Studio

Terence Bay , Canada

Back Bay Studio ©2016
Back Bay Studio ©2016

Situated along a rocky outcropping that overlooks Back Bay, the Back Bay Studio is sited within the culturally rich community of Terence Bay. This small fishing community, located along Nova Scotia’s eastern shore, is made up of rocky cliff faces and rolling hillsides that extend down to the ocean’s edge.

Building exterior ©2016
Building exterior ©2016
Building exterior ©2016
Building exterior ©2016
Building exterior ©2016
Building exterior ©2016

The architectural form of the building is driven by a desire to frame the rich coastal landscape. The procession through the studio invites the user into a double height volume that captures a dramatic view of the Back Bay. The strategic fenestration captures a panoramic view of the rugged terrain and takes advantage of natural cross ventilation. The consistent presence of dramatic views reinforces our firm’s commitment to create architecture that directly engages with the natural landscape.

Building and Landscape ©2016
Building and Landscape ©2016
Building and Landscape ©2016
Building and Landscape ©2016

We felt the bold expression of structure was an opportunity to integrate design and craftsmanship. The six large LVL rigid frames creates a rhythmic motif throughout the building that clearly defines the spatial division the interior program. Also, as the firm continues to grow, this structural strategy allows the interior to be adjusted to meet the company’s changing needs. The exterior wall assembly allows a maximum efficiency of interior space, freedom to compose the fenestration and a strong clarity of form. Inspired by local building practices, the cladding of the exterior is composed of locally sourced wood slats and aluminium siding which enables the exterior of the Studio to age naturally and withstand the harsh Atlantic climate.

Building facade ©2016
Building facade ©2016
Facade details ©2016
Facade details ©2016
Facade details ©2016
Facade details ©2016

Back Bay Studio provides a great opportunity to feature the integrated approach of the firm’s design and construction teams. It gives prospective clients the ability to experience a built project that expresses the quality of craftsmanship the company strives to maintain in each and every project. This building exemplifies the firm’s commitment to maintaining design excellence and the highest-level of craftsmanship.

建筑外观 ©2016
Building exterior ©2016

Drawings

Hand drawing ©2016 Peter Braithwaite Studio
Hand drawing ©2016 Peter Braithwaite Studio
Hand drawing ©2016 Peter Braithwaite Studio
Hand drawing ©2016 Peter Braithwaite Studio
Model ©2016 Peter Braithwaite Studio
Model ©2016 Peter Braithwaite Studio
Structural model ©2016 Peter Braithwaite Studio
Structural model ©2016 Peter Braithwaite Studio
Floor plan ©2016 Peter Brathwaite Studio
Floor plan ©2016 Peter Brathwaite Studio
Floor plan ©2016 Peter Brathwaite Studio
Floor plan ©2016 Peter Brathwaite Studio

Program Datas

Architects Peter Braithwaite
Site size1400 ft2
Site size257004 ft2
Completion date 2016年
Building levels 2

Editing and translation: Ing, ©️FULLDES authorized publishing, copyright from the Author, Image copyright from the photographer or Company

Leave a comment