Akshaya 27

Mumbai, India

Cantilevered cuboid volumes create a sculptural office building in Chennai, India. Located in the old business district of Chennai in South India, the plot had multiple challenges to be overcome.

The building is shielded on the east & west with large openings on the north side in response to the hot climate of the location. ©2020 BRS Sreenag, Sreenag Pictures
The building is shielded on the east & west with large openings on the north side in response to the hot climate of the location. ©2020 BRS Sreenag, Sreenag Pictures
Cuboid cantilevered volumes create an office building with outdoor spaces at each level. ©2020  BRS Sreenag, Sreenag Pictures
Cuboid cantilevered volumes create an office building with outdoor spaces at each level. ©2020 BRS Sreenag, Sreenag Pictures

With very narrow access from an arterial city road and no road frontage, this plot of 4,098 sqm is sandwiched between existing buildings on all sides. A total area of 8,000 sqm was to be built based upon the client’s requirements and the permissible construction area, along with a height restriction of 27M.

Cuboid cantilevered volumes create an office building with outdoor spaces at each level  ©2020  BRS Sreenag, Sreenag Pictures
Cuboid cantilevered volumes create an office building with outdoor spaces at each level ©2020 BRS Sreenag, Sreenag Pictures

The ground floor is deliberately kept small to allow easy vehicular circulation within the site and houses community spaces including a cafeteria, gymnasium, and an entrance lobby.

SITE PLAN ©2020  SANJAY PURI ARCHITECTS
SITE PLAN ©2020 SANJAY PURI ARCHITECTS

The offices divisible into 4 at a level with varying sizes from 165 to 270 sq meters cantilever out at the first floor and step back and forth creating linear north-facing terraces on every floor.

Each office opens into outdoor decks
 ©2020  BRS Sreenag, Sreenag Pictures
Each office opens into outdoor decks ©2020 BRS Sreenag, Sreenag Pictures

The service cores form the southern side of the building becoming a buffer to reduce heat gain in response to the hot climate prevalent in Chennai. Temperatures are in excess of 35°C for most of the year with the sun always in the southern hemisphere.

Orienting all the office spaces towards the north with the service cores on the south thus mitigates heat gain completely rendering the building very energy efficient.

分析图 ©2020  SANJAY PURI ARCHITECTS
ILLUSTRATIONS ©2020 SANJAY PURI ARCHITECTS

The open terraces on every floor along with a rooftop landscaped garden provide outdoor spaces for the office occupants.

Solar panels at the rooftop harness the ample solar energy available in this location providing energy for the lighting of all the public areas.

TERRACE PLAN ©2020  SANJAY PURI ARCHITECTS
TERRACE PLAN ©2020 SANJAY PURI ARCHITECTS
东、西立面有一个有趣的小方形窗户组成,减少热量的吸收,同时也可以接收到阳光。©2020  BRS Sreenag, Sreenag Pictures
The east & west have & facades have an interesting composition of small square windows to reduce heat gain whilst allowing natural light. ©2020 BRS Sreenag, Sreenag Pictures

Akshaya 27 is designed in response to the climate & the client’s brief overcoming multiple site restrictions, to create energy-efficient offices that open into outdoor spaces.

Drawings

剖面图 ©2020 SANJAY PURI ARCHITECTS
SECTIONS ©2020 SANJAY PURI ARCHITECTS
FLOOR PLANS ©2020 SANJAY PURI ARCHITECTS

Technical sheet

ClientAkshaya Group
Completion YearJune 2020
Built area8,000 sqm
LocationChennai, India
Principal architectSanjay Puri
Project architectsKapil Merchant, Pooja Sampat
Photo CreditBRS Sreenag, Sreenag Pictures

Leave a comment